Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дража, Апостоловски и његова рођака Јаворовски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 10. 2016.

Аутор: Д. Бјелица, К. Ковач Извор: УНС

Дража, Апостоловски и његова рођака Јаворовски

Одушевили су се српски новинари причом коју је смислио Дража Петровић за актуелни број „Недељника“. Духовитост текста у ком је новинар „Политике“ Александар Апостоловски постао рођак Сузан Рајдер Јаворовски, шефице кампање за Индијану америчког председничког кандидата Доналда Трампа, уселила се у кафане у којима су новинари наставили да збијају шале на рачун овог колумнисте „Недељника“.

Апостоловски, главни јунак колумне „Ћелави Трамп и тетка из Америке“, Дражине „журналистичко-политичке драме“, није ни слутио шта га чека.

Сладокусци који воле да у Дражиним текстовима за „Недељник“ хватају описе новинара ове редакције били су срећни. Апостоловски се појављивао већ, али је сада читава шала он. Само на трен ту су, аланфордовски, главни уредник Лалић и уредник Прелевић, који „кувају“ ексклузиву са Трампом, док им уредник Росић од истраживачког новинара Слобе Георгијева чува причу. Ту је и Дража, као наратор, који скептично гледа на читаву Трамп – интервју ексклузиву, али га нико не пита.

Зезанција Драже Петровића завршава се пародично по српско новинарство, а уобичајено за пројектне, поготово истраживачке текстове – оградом донатора од садржаја текста: „Овај текст је настао у оквиру пројекта УСАИД-а: Сваку одговорност пребаците на Апостоловског, сем друштвене одговорности“.

Шала је одлична, а Апостоловски се заиста нашао у смешној ситуацији, пошто су новинари почели да зову једни друге како би сазнали има ли ипак његове „кривице“ за постојећи – непостојећи интервју Трампа „Недељнику“.

 

Да ли је неко од колега звао баш Вас, питали смо за сајт УНС-а Дражу Петровића.

- Звала су двојица колега који су мислили да је та колумна чиста фактографија, али то су исти они људи који су поверовали својевремено у вест њуз.нета да је онај Србин у Шарм ел Шеику заиста скочио са стене, пао на ајкулу и убио је. Много више је било оних који су рекли да су се добро забавили читајући. Та колумна је настала са идејом да Вељко Лалић, главни уредник Недељника, на првим странама листа објасни како је било око спорног интервјуа са Трампом, а да после ја као колумниста објасним како није било. Тачније, да све измислим. На крају те колумне иначе пише да је текст настао као пројекат УСАИД-а "Сваку одговорност пребаците на Апостоловског, сем друштвене одговорности". Ако ни то није било довољно да неко схвати да је у питању шала, онда стварно не знам шта још треба урадити. Што јес, јес, живимо у времену невероватних вести, па неке људе могу и да схватим, рекао је главни уредник листа „Данас“ и колумниста „Недељника“.

А да ли Вас је звао Апостоловски?

- Звао је, правио се да није љут, али ћу га за сваки случај избегавати неко време јер има тешку руку. Шалим се, то није први пут да се Апостол и ја међусобно зезамо у колумнама. С обзиром да он и ја пишемо колумне на истом месту у “Недељнику” на сваке две недеље, желимо да створимо утисак у јавности како смо љути ривали и не подносимо један другог. У ствари је супротно.

У неколико медија пишете колумне, да ли то што у “Недељнику” често пишете о колегама из овог листа значи да су Вам они најинспиративнији?

- То само показује да “Недељник” уређују људи који нису сујетни и спремни су да објављују и шале на свој рачун.

Очекујете ли да ће Апостоловски одговорити у шаљивом тону у неком од наредних бројева “Недељника”?

- Сматраћу неуспелим овај експеримент ако Апостоловски не направи сличан текст у неком од следећих “Недељника”.

Позвали смо и Александра Апостоловског с низом питања. Он нам је смешећи се одговорио само:

- Од сада ћу са Дражом Петровићем у кафану морати да одлазим са стенографом, адвокатом и заштићеним сведоком.

Врсни новинари најчешће су препричавали младима у редакцији како су се шалили једни на рачун других. Између Апостоловског и Петровића сигурно ће тога бити још. На радост читалаца.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

26.10.

2016.

коста д [нерегистровани] у 22:40

браво мајстори

Мајстори пера. Оба.

Одговори
сре

26.10.

2016.

Neša... [нерегистровани] у 18:17

Hm...

Zanimljiva je "slučajnost" da "kolegijalni" napadi uvek dolazi iz istog miljea, zluradi(?) bi rekli "plaćeničkog".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси