Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Воја Благојевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 10. 2016.

Аутор: Горан Шљивић Извор: УНС, www.infokvpress.rs

Преминуо Воја Благојевић

После краће болести у недељу увече у Краљеву преминуо је Воја Благојевић, новинар Политике и дугогодишњи члан Удружења новинара Србије.

 

Воја Благојевић, рођен је у Краљеву, 30. октобра 1925. године.

Цео радни, а малтене и животни век провео је бавећи се новинарством, од чега је само у нашем најстаријем дневном листу "Политика" провео пуне 33 године. Новинарску каријеру започео је по завршетку Другог светског рата и ослобођења земље, и то најпре као хонорарни сарадник краљевачког локалног листа "29. новембар" који је касније преоменован у "Ибарске новости".

Као новинар-професионалац Воја Благојевић каријеру потом наставља као дописник државне агенције "Танјуг" са подручија данашњег Рашког округа, а неко време и као новинар листа "Братство" из Новог Пазара, да би крајем педесетих година постао и стални дописник "Политике" из Краљева и целог овог краја, све до пензионисања почетком деведесетих година.

За време активног бављења новинарским позивом и послом, Воја Благојевић написао је на хиљаде текстова о свом граду и целом крају, бавећи се свим животним темама - од индустрије, пољопривреде, политике, културе и образовања до спорта, забаве и разоноде.

Педантни статистичари "Политике" израчунали су да је Воја Благојевић годишње објављивао и више од 800 текстова о Краљеву и краљевачком крају, због чега је, својевремено, редакцијом овог дневног листа кружила анегдота да, "ако је судити по текстовима Воје Благојевића - онда је Краљево главни град Србије, а можда и целе Југославије". То најбоље сведочи колико је Воја доприносио и допринео стварању углавном афирмативне слике о Краљеву свога, па и овога данашњег времена.

Уза све, Воја је налазио и времена да се бави и спортским ваздухопловством, стекавши најпре знање у звање спортског пилота. Нешто касније постао је и председник Ваздухопловног савеза Србије, односно председник Ваздухопловног савеза Југославије. Са летачком дозволом спортског пилота постао је пријатељ и свим југословенским ваздухопловцима са којима је пропутовао готово цео свет, из чега су проистекле бројне новинске репортаже и записи сабрани у књизи "Месец се спустио на Ланзароте", док је од Команде војног ваздухопловства Југославије добио почасни - Златни летачки знак као признање за сарадњу са ваздухопловцима наше тадашње земље.

Воја Благојевић писао је за "Експрес Политику", "Илустровану Политику", загребачку "Арену", а пуних двадест година на некадашњој радио Врњачкој Бањи водио је емисију - "Записи, путописи".

За свој вишедеценијски рад, па и целокупни друштвени ангажман Воја Благојевић је добио бројна новинарска и друштвена признања.

Воја Благојевић биће сахрањен у уторак, 25. октобра у 12 сати на Старом гробљу у Краљеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси