Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радио телевизија Крагујевац жели да буде регионални јавни сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 10. 2016.

Аутор: Ј. Р. Извор: УНС

Радио телевизија Крагујевац жели да буде регионални јавни сервис

Радио телевизија Крагујевац послала је недавно допис Министарству културе и информисања којим се пријављује да буде регионални јавни сервис јер су се у овом медију стекли услови за раскид приватизације. Медијска стратегија из 2011. године предвиђала је да шест телевизија постане регионални јавни сервис, али се од тога приликом доношења медијских закона одустало.

Како за УНС каже председник УГС „Независност“ РТК Горан Антонијевић, на основу изјава новог министра информисања закључили су да би слична идеја могла да се појави у новој медијској стратегији.

- Свесни смо да је проблем што су медији већ продати и држава не може да их одузме од власника. Међутим, наша приватизација би се сваког тренутка могла раскинути због непоштовања купопродајног уговора од стране власника и тада бисмо могли да пређемо у државно власништво – додао је он.

Министарство им је одговодило да ће њихов предлог узети у разматрање.

- Колегама се свидело такво решење, али морао сам да их спустим на земљу јер је то на дугом штапу. Прво мора са се усвоји нова стратегија, а морали би и да се промени неколико закона што ће најраније бити за годину и по дана – рекао је Антонијевић.

Радници РТК од уторка спроводе штрајк упозорења и прекидаће програм на сат времена сваког дана до испуњења захтева – исплаћивања заосталих плата и деблокаде рачуна. Штрајка неће бити једино сутра, на годишњицу стрељања ђака у Шумарицама.

На социјални програм који је власник телевизије Радоица Милосављевић понудио запосленима пријавило се 34 њих.

Да би радници легално могли да се прогласе технолошким вишком неопходан је споразум власника и синдиката на шта, како каже Антонијевић, они неће пристати док се са Милосављевићем не договоре око услова спровођења програма.

- Власник је понуду изнео усмено, преко директорке, и ту фале детаљи и рокови. Од Министарства смо тражили да буде нека врста посредника и организује нам састанак са Милосављевићем. Како смо навели у допису Министарству, мислимо да је у питању изнуђени социјални програм јер нико се на њега не би пријавио уколико би плате примао редовно – објаснио је Антонијевић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

20.10.

2016.

Nislija [нерегистровани] у 21:18

Servis

Godinama smo mi iz Nisa zajedno sa Vama Kragujevcanima pricali o regionalnim javnim servisima,35000 ljudi je u Nisu to podrzalo svojim imenom i prezimenom,ali veliki i jak lobi interesnih grupa iz Beograda ti nije dozvolio!!! Nema zemlje u EVROPI koja nema regionalne ili lokalne javne servise,samo su razliciti nacini finansiranja,o svemu tome smo hiljadu puta pricali,ALI Sasa Mirkovic,Veljanovski,Uns,Nuns,Anem i ostali nisu imali ni jedne sekunde dobru nameru da pricamo o realizaciji svega toga,a vidimo gde je PRIVATIZACIJA medija po svaku cenu dovela te medije.Mozda ce neko nekada da sedne i da racionalnom ,profesionalnom i nadasve dobrom voljom da krene da resava ovaj problem.U nadi da ce mi kolege objaviti komentar veliki pozdrav iz Nisa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси