Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Двадесет пет година од убиства новинарске екипе РТС-а из Шапца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 10. 2016.

Извор: УНС

Двадесет пет година од убиства новинарске екипе РТС-а из Шапца

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се данас навршава двадесет пет година од како су на путу Петриња-Глина (Хрватска) убијене колеге шабачке дописничке екипе Радио-телевизије Србије - новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић. Мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретaн Илић преминуо је на путу до болнице.

 

Аутомобил у ком се налазила екипа РТС-а нападнут је из заседе и изрешетан 9. октобра 1991. године, а тужилаштва Србије и Храватске до данас нису покренула истрагу тог злочина.

Командант III батаљона 544 моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић је за УНС-ов „Досије о убијеним и несталим новинарима“ потврдио да су новинари убијени у време када је на снази било примирје и није било борбених дејстава. Нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је он први био на лицу места и превезао рањеног Сретaна Илића до бригадне болнице у Глини.

Подаци из Амиџићеве новинарске бележнице и документације коју је имао код себе убрзо након убиства појавили су се у хрватском листу "Слободни тједник". 

У том листу, осам дана после убиства, појавио се текст под насловом "Пуцати на шпијуне без заустављања" . Из текста се види да је аутор, потписан је Јован Кубура, поседовао и користио приватне Амиџићеве ствари.

Ове чињенице доказују да је редакција „Слободног тједника“ дошла у посед личних ствари убијених новинара, али чак ни постојање овако очигледне везе за истражне органе није имало никакав значај.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси