Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Т1 - Нова дигитална телевизија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 10. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Т1 - Нова дигитална телевизија у Србији

Средином септембра поново је почела је да ради некадашња РТВ Мајданпек, сада нова Т1 телевизија.

Телевизију су покренули власници продукције За медиа. Директорка је Ана Војводић, а главни уредник Саша Стојчић.

Како за УНС каже новинар и власник За медије Душан Војводић “када смо ми из продукције За медија из Зајечара, који се налази подно Вршке чуке, решили да из стечаја купимо потпуно девастирану РТВ Мајданпек, већина наших колега из престонице је помислила да смо изгубили разум”.

“Ређали су се добронамерни савети и анализе које се своде на то да се локалне ТВ станице у Србији масовно гасе, да тржиште готово да не постоји ван Београда и Војводине и да је телевизија скупа играчка намењена правим бизнисменима, а не новинарима и медијским радницима, попут нас. Све што су нам рекли било је тачно, међутим, ми смо имали визију, да баш супротно докажемо”, каже Војводић.

Он истиче да им је “намера била да поставе потпуно нови концепт и направе савремену дигиталну телевизију која ће на ефикасан начин пружити својој публици квалитетне медијске садржаје”.

“То је у првој фази подразумевало изградњу и повезивање два ТВ студија, у Мајданпеку и Зајечару. Када кажемо да смо изградилии и адаптирали два студија то значи да смо баш ми медијски радници овог лета били гипсари, вариоци, зидари… Огромну помоћ смо имали од пријатеља и пословних партнера. То је можда било и највеће признање које смо икада добили. Наши пословни партнери, иако свесни ризика у који смо се упустили, несебично су нам помагали у опреми, својим радом, квалитетним програмским садржајима, па чак и новчаним позајмицама... Тако је за само четири месеца, од маја до августа настала дигитална Т1 телевизија”, рекао је Војводић.

У Т1 и За медији сада ради око 20 новинара и медијских радника, од тога у Мајданпеку 5.

“Све муке смо почели да заборављамо када смо у Т1 почели да запошљавамо наше колеге и колегинице из Мајданпека и Зајечара, који су прошли голготу приватизације и банкрота медија у којима су радили. После много времена сви заједно градили смо нешто ново. То је значило да не задовољавамо укус газде усресређеног на профит или политички подобних директора и уредника, већ нам је једина обавеза била да задовољимо професионалне стандарде које смо сами себи наметнули”, рекао је Војводић.

На телевизији Т1, како истиче, посебну пажњу поклањају информативном програму који се бави проблемима људи у Мајданпеку, Зајечару, Бору, Књажевцу…

“Ускоро ћемо захваљујући савременој опреми имати и свакодневна укључења новинара из свих градова Тимочке крајине у нашу централну информативну емисију. Осим информативног програма изузетно смо поносни на велики број еколошких формата и квалитетан документарни програм који је увек био заштитни знак продукције За медиа. У плану је и на десетине нових ТВ формата који су посвећенени младима, култури, науци, безбедности, прозиводњи здраве хране… Наш уређивачки концепт је заправо садржан у слогану телевизије који гласи: ‘Т1 - Увек на вашој страни’”, каже Војводић.

Телевизија Т1 емитује се са предајника на Дели Јовану и Тупижници и терестијално покрива читаву Источну Србију. Програм ове телевизије улази и у понуду кабловских оператера.

Како Војводић наводи, следећа етапа развоја је изградња ТВ студија и у Књажевцу.

“До сада смо доказали да је могуће покретање савремене дигиталне телевизије средствима из комерцијалног пословања чак и на осиромашеном тржишту Источне Србије. Такође, Т1 свакодневно доказује да у Мајданпеку није угашено светло и да Вршка Чука није крај света. Наравно, није нам намера да на томе станемо јер желимо да срушимо још много догми и тако докажемо да се медијски професионалци могу бавити телевизијом на врхунском нивоу и у провинцији, ван великих система иза којих стоје моћне компаније и милионски буџети”, закључује Војводић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси