Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нишке новине и новинари и књига која је чекала 22 године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2016.

Аутор: А. Радовановић Извор: УНС

Нишке новине и новинари и књига која је чекала 22 године

На скупу „Нишко новинарство у српском новинарству“ одржаном јуче на Филозофском факултету у Нишу говорило се о прошлости нишког новинарства, проблемима и изазовима локалних медија, а представљена је и монографија „Новине и новинари“ Слободана Крстића. Љиљана Смајловић председница Удружења новинара Србије (УНС), говорила је о почецима Удружења, његовој историји и изазовима од 1881. до данас, када УНС слави 135 година. „Ниш је увек био центар новинарства у Србији и имао је великих број одличних медија“, рекла је она.

О почецима новинарства и издаваштва у Нишу говорили су Никола Арсић историчар-архивист Историјског архива Ниша и Марија Чупић из народне библиотеке „Стеван Сремац“.

„Први лист у Нишу био је Нишки весник из 1884. године, чији нажалост ниједан примерак није сачуван. Многе новине убио је „немар читалачког света“, односно незаинтересованост за судбину неког листа. Није била реткост да се медији оснују за потребе једне странке током избора и да се одмах након њиховог одржавања и угасе“, рекла је Чупић.

 

Проф. др Зоран Арацки, дугогодишњи дописник „Политике“ и „Вечерњих новости“, а сада професор на департману за новинарство Филозофског факултета у Нишу рекао је да је „увек био проблем пробити се до централних листова, али добри текстови су ипак налазили начин да прођу. Моји студенти данас не виде новинарство као што смо ми некад видели. Виде га као начин где се испуњавају задаци како уредништва, али и политичара и свих других. То је потпуно погрешно“.

Славица Чорбић некадашња новинарка, урединица и директорка више нишких телевизија подсетила је на њихов развој и експанзију, у једном периоду незабележену у свету.

Када је донет Закон о радиодифузији 2002. године постојало је 1200 емитера, а у Нишу је током деведесетих радило од 10 до 30 телевизијских и радио станица.

„Етар је самовласно освајан као земља на дивљем западу, држава је намерно заузела стратегију да не додељује фреквенције иако је била обавезна по закону од 1990. године, и користила њихов нелегалан статус за уцене. Увек је постојала могућност гашења уколико нису по вољи власти“, рекла је она.

Славиша Поповић директор Народног музеја у Нишу и Милан Петковић из СИНОС-а, некадашњи директори Нишке телевизије говорили су о борби да сачувају локални јавни сервис насупрот државној стратегији да осим Јавног сервиса Србије и Војводине све остале телевизије оду у приватизацију.

„Држава је прекршила сопствену стратегију да једна телевизија са националном фреквенцијом буде ван Београдa“, рекао је Милан Петковић.

Књижевник Видосав Петровић истакао је да су „дневни листови у Нишу настали као потреба да се грађани Ниша супротставе централизму, било да је реч о политици, просвети, култури а посебно у привреди“.

Члан управе УНС Милорад Додеровић говорећи о транзицији и приватизацији медија, рекао је: „Ниш је изгубио Радио Ниш, ТВ5, има Народне новине, али је питање докле“.

Додао је да новинаре више не убијају у сачекушама, већ их убијају социјалном еутаназијом која је много трагичнија.

„Медијским газдама нису потребни новинари који су храбри, већ само послушни“, рекао је Додеровић.

Монографију „Новине и новинари“ су представили проф. Др Ђокица Јовановић, Зоран Марјановић и аутор Слободан Крстић.

Књига је требало да изађе поводом 50 година Народних новина 1994. године, али је њено објављивање због опструкције тадашњих локалних политичара, а касније година економског суноврата одложено до данас.

Монографија се састоји од 51 биографије најзначајнијих новинара и уредника Народних новина.

Сви описани, или њихови потомци добили су на поклон по један примерак.

Књига је писана тако што је аутор уз приказ сваког од 51 новинара, објавио и по један текст или прилог по избору сваког од њих.

Књигу су заједно издали УНС, Филозофски факултет из Ниша и Историјски архив Ниша, уз финансијску подршку Града Ниша који је омогућио и реализацију скупа.

Фото: А. Радовановић, УНС

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси