Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминула некадашња новинарка НИН-а Светлана Ђурђевић-Лукић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 09. 2016.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Преминула некадашња новинарка НИН-а Светлана Ђурђевић-Лукић

Светлана Ђурђевић-Лукић преминула је у суботу у 53. години у Београду. Дипломирала je историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду са темом „Српска штампа о италијанској политици према Балкану 1908-1912. године“.

Била је новинарка „Студента“. Међународне односе почела је да прати као новинарка недељника НИН деведесетих година 20. века. У НИН-у је пратила и Косово и Метохију.

Знања из области међународних односа унапређивала је на студијским усавршавањима у иностранству: Оксфордски универзитет (колеџ Сент Ентонис 1999, Ројтерсова фондација 2000.) и Хариман институт, Школа за међународне јавне послове, Универзитет Колумбија, Њујорк (2005-2007).

Мастер из области политике, безбедности и интеграција стекла је на Универзитетском колеџу Лондон (2004), са темом Weak State Concept and Problems of Its Application in the Western Balkans, а звање магистра јој је нострификовано на Факултету политичких наука 2005. године.

Радила је као истраживач-сарадник od 2005. године у Институту за међународну политику и привреду, на пројектима

Министарства спољних послова, Министарства науке и Министарства одбране, као и на мултидисциплинарном пројекту Института Винча.

Била је помоћник и заменик главног уредника часописа Међународна Политика и Review of International Affairs, члан редакција часописа Безбедност Западног Балкана и Journal of Regional Studies.

Учествовала је на низ међународних конференција у САД, В. Британији, Турској, Немачкој, Канади, Индонезији и на Балкану.

Радила је и као Policy Specialist при УНДП-у, Communication Officer у Регионалном центру за контролу пешадијског оружја (UNDP/SEESAC), и као аналитичар у Мисији ОЕБС.

Од 2013. jе директорка Центра за истраживање јавних политика.

У среду, 28. септембра 2016. године, требало је да брани докторску тезу на факултету политичких наука у Београду под насловом „Улога Уједињених нација у изградњи мира: Случај источни тимор“.

Светлана Ђурђевић Лукић рођена је у Земуну. Иза себе оставља супруга и двоје деце.

Датум комеморације и сахране биће накнадно објављен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси