Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ у Скопљу: Хитно ослободите Зорана Божиновског
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 09. 2016.

Извор: УНС, ЕФЈ

ЕФЈ у Скопљу: Хитно ослободите Зорана Божиновског

Европска федерација новинара (ЕФЈ) позвала је македонске власти јуче у Скопљу да хитно ослободе новинара Зорана Божиновског.

Македонски новинар био је у екстрадиционом притвору у Новом Саду од новембра 2013. године до априла ове године када је изручен у Скопље. Македонском тужилаштву требало је четири месеца да подигне оптужницу за шпијунажу, уцену и злочиначко удруживање.

Удружење новинара Македоније (УНМ) и Самостални синдикат новинара и медијских радника (ССНМ) сматрају да оптужница против Божиновског није заснована на материјаним доказима, већ да је покушај македонске Владе да ућуткају његово извештавање о случајевима корупције у које су били уплетени бројни државни функционери.

- У потпуности подржавамо УНМ И ССНМ. Зоран Божиновски већ девет дана штрајкује глађу и његов живот је угрожен. Послали смо захтев суду да нам дозволи да га посетимо у затвору, али нам нису одговорили – рекао је јуче у Скопљу генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутјерез.

Он је додао да је забринут због угрожености слободе медија у Македонији и подсетио на Препоруку Савета Европе о заштити новинарства коју је македонска Влада потписала 13. априла.

- Моје питање Влади је – шта сте урадили да осигурате независност медија и медијски плурализам, да спречита незаконито затварање новинара или да прекинете праксу некажњавања напада на новинаре? Колико истрага је покренуто? Колико људи одговорних за такве нападе је приведено и осуђено? – казао је Гутјерез.

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и ЕФЈ доставили су јуче упозорење у вези овог случаја Платформи за заштиту новинара Савета Европе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси