Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Оксана Сазонова за УНС: На Косово и Метохију смо ушли преко административног прелаза, нико нам није тражио документа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 09. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Оксана Сазонова за УНС: На Косово и Метохију смо ушли преко административног прелаза, нико нам није тражио документа

„Кренули смо на Косово и Метохију да обиђемо православне цркве, енклаве у којима живе Срби и да снимимо документарни филм о томе. Ушли смо легално, преко административног прелаза Јариње на ком су легитимисали само возача. Неколико дана касније приводе нас због илегалног уласка и забрањују улаз на пет година“, прича за Удружење новинара Србије (УНС) новинарка агенције News Front Оксана Сазонова.

Сазонова и камерман Сергеј Белоус приведени су 15. септембра у Ораховцу „због илегалног уласка на Косово и Метохију“.

Како каже у разговору за УНС, рано ујутру 7. септембра са колегом Белоусом и возачем кренула је на Косово и Метохију са намером да сниме документарни филм о животу Срба у енклавама и српским светињама на Косову и Метохији. Аутомобилом су дошли до административног прелаза Јариње.

„Полицајац на прелазу тражио је само личну карту и возачку дозволу возача. Нас је видео позади, поздравио нас је и рекао да можемо да наставимо. Документе нам није тражио“, каже Сазонова.

Наредних 8 дана она и колега Белоус провели су у обиласку Северне и Јужне Митровице, Призрена, Велике Хоче и Ораховца.

„Обилазили смо Србе у енклавама, причали са њима. Они су нам обезбеђивали смештај и упознавали нас са својим породицама, пријатељима, комшијама“, рекла је Сазонова.

 

На дан када су их привели отишли су у Ораховац са „пријатељем Звонком Михајловићем“.

„Одједном су нам пришла петорица, шесторица Албанаца и на енглеском језику нам тражила документе. Претпостављам да су знали да смо странци, чим су нам затражили исправе на енглеском језику, али не знам да ли нас је неко пријавио. Код себе смо имали само опрему за снимање, а пасоши су нам остали у кући где смо ноћили. Колега Белоус им је показао новинарску легитимацију коју је имао код себе, али су они захтевали да се вратимо у кућу и покажемо им пасоше. Отишли смо тамо, они су погледали документа и рекли нам да узмемо своје ствари јер идемо у полицијску станицу“, прича Сазонова.

Из Ораховца Сазонова и Белоус пребачени су у Приштину.

„Тамо су нас испитивали, узели нам изјаве, дошао је и тужилац. Ту ноћ смо провели тамо у притвору за илегалне имигранте“, каже она.

Сазонова и Белоус рекли су полицији да нису илегално ушли већ да им на прелазу нико није тражио документе.

„Покушавали су да нас нађу на камери са прелаза, да потврде то што смо рекли. Ни данас не знам јесу ли нас пронашли јер су нама тада рекли да нас нема на снимку, а Руској канцеларији на Косову и Метохији да су нас пронашли. Казна за илегалан улазак је иначе 2.500 хиљаде евра и забрана уласка, а нама су на крају наплатили по 200 евра и забранили нам улазак у наредних пет година. Никоме није јасно како су дошли до цифре од 200 евра, чак ни људима из Руске канцеларије“, каже Сазонова и додаје да је на питање шта је требало да ураде на прелазу, полицијски службеник рекао да је „требало да се јаве полицији, па би они видели шта да ураде и како да их спроведу на Косово и Метохију“.

„Мислим да ни они не знају која би то процедура била. Ми нисмо могли да добијемо визе за Косово и Метохију јер Русија нема дипломатске односе са КиМ. Када сам то и рекла полицији, они су ми рекли: ’То је висока политика, ми само радимо свој посао’“, рекла је Сазонова.

Како додаје за УНС, до данас не зна да ли их је полиција пронашла на снимку, као ни шта пише у документима које је добила јер су на Албанском.

„Не знам ни да ли је покренут поступак против полицајца који је тада радио на прелазу Јариње и који нас није легитимисао. Само нам је важно да смо онданде изашли. После дана проведеног у притвору одвезли су нас на Мердаре где су нас сачекали људи из Руске канцеларије и превезли у Београд. Колега Сергеј овде живи, а ја ћу бити ту још десетак дана и враћам се у Русију“, каже Сазонова за УНС.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) тражиће од косовских власти укидање забране уласка на Косово и Метохију Сазоновој и Белоусу јер су административну линију код Јариња прешли легално а кривицом полиције нису евидентирани у складу са законом.  

Оксана Сазонова поводом медијских прича да је требало да она и Белоус воде српску децу са КиМ у Русију, за УНС је рекла да они јесу планирали да, по идеји директора News Front редакције, након боравка на КиМ неколико деце поведу на путовање у Москву, али да то није исто путовање које је организовао Фонд православних народа и преко којег су деца у Русију отишла  дан након привођења ње и Сергеја Белоуса.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси