Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мађарско тужилаштво покренуло истрагу о пребијању српских и страних новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 09. 2016.

Извор: УНС, ecpmf.eu

Мађарско тужилаштво покренуло истрагу о пребијању српских и страних новинара

Годину дана од како су мађарске интервентне јединице тукле новинаре који су на граници са Србијом извештавали о избегличкој кризи, Тужилаштво ове земље одлучило је да покрене истрагу.

Специјална истрага о пребијању шесторо новинара међу којима је била и трочлана екипа РТС-а уследила је после притиска европских новинарских организација којима се придружило и Удружење новинара Србије.

УНС је у априлу учествовао у акцији Европског центра за новинарске и медијске слободе (ЕЦПМФ) која је подразумевала предају писма амбасадама Мађарске у ком се од премијера Виктора Орбана тражи да утврди одговорност за напад на новинаре на радном задатку.

Балаж Нађ Наваро, мађарски новинар који је председавао Надзорним одбором Европског центра за новинарске и медијске слободе, предао је Тужилаштву доказе које је ЕЦПМФ прикупио о инциденту на граничном прелазу Реске. 

- Покретање истраге је важан корак. То смо схватили као знак да, иако мађарска Влада тврди да није било повређивања новинара, Тужилаштво мисли другачије – изјавио је Нађ Наваро за сајт ЕЦПМФ-а.

Он је изразио наду да ће истрага бити темељна и починиоци проглашени кривим, као и да се такви напади неће дешавати у будућности.

Истрага је покренута три месеца након што је мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер одговорио на акцију ЕЦПМФ-а тврдећи да у његовој земљи нема угрожавања слободе медија.

- Морамо бити скептични према истрази која почиње месецима после инцидента. Ипак поздрављамо потез мађарских власти – рекао је председник Извршног одбора ЕЦПМФ-а Хенрик Кауфхолц.

Међу нападнутим медијским радницима били су Тимеа Бек из Словачке, Јацек Тацки из Пољске, Ворен Ричардсон из Аустралије и екипа РТС-а, Јована Ђуровић, Хаџи Владан Мијаиловић и Мирослав Ђурасиновић из Србије.

Чланица Управног одбора ЕЦПМФ-а и председница УНС-а Љиљана Смајловић радила је утврђивању чињеница и итервјуисала екипу РТС-а.

Све утврђене чињенице биће представљене на Европској конференцији о слободи медија почетком октобра Лајпцигу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси