Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Текст на „Југ медији“ о псима луталицама - проблем или помоћ животињама?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 08. 2016.

Извор: УНС

Текст на „Југ медији“ о псима луталицама - проблем или помоћ животињама?

“Након текста ‘Пси луталице нападају мештане Дубочице’ заменика уредника и новинара сајта ‘Југ медиа’ Драгана Маринковића који обилује непровереним информацијама ‘неколико паса је отровано, а службеници Зоохигијене већину паса који су годинама живели у овом насељу и дружили се са мештанима одвела је у Азил за псе, где су неки од њих угинули”, наводи грађанка Лексовца Наталија Валчић у писму УНС-у.

 

 

“Редовно о томе пишемо, објављујемо и на порталу и на нашој Фејсбук страници приче о тим псима и како им се може помоћи. Новинар Маринковић већ дуго пише серијал о томе у ком апелује да се побољшају услови за живот ових паса. Он је велики љубитељ паса и оптужити га за неетично извештавање баш о тој теми је страшно и невероватно”, каже главна уредница портала „Југ Медиа“ Милица Ивановић.

Како истиче Валчић, новинар Маринковић је 15. јула, без провере информације коју је видео на Фејсбуку да пси луталице у Дубочици нападају “и старо и младо и децу и бебе у колицима”, објавио текст а да се у то није уверио на терену и довео до тога да неколико дана након објаве текста пси у насељу буду отровани. 

“Објавио је интервју ‘на лепе очи’ и поверење и то својим именом потписао и објавио на порталу ‘Југмедиа’. Напомињем да је у Лесковцу врло лако чак и пешице доћи са једног краја града на други, али новинару очигледно то није било битно већ је текст скројио, преувеличао и обликовао по сопственом нахођењу направивши од тога сензацију уз наслов који одговара хорор филму. У његовом чланку, пси из нашег насеља су описани као организована криминална група која кидише и напада све и свакога и како ми у насељу живимо у страху за своје животе и безбедност”, истиче Валчић.

Она додаје да су станари Дубочице звали Маринковића да дође у насеље, али се он није одазвао.

“Ти пси су у овом насељу живели годинама. Сви их знају, станари их хране и чувају, деца се играју са њима. Они нису никакав чопор, нити их се ко бојао. Када су их из Азила за псе одвели, деца су била тужна, плакала су и чак слала азилу своје слике са тим псима”.

“Међу покупљеним псима су били чак и штенци који се по правилу у том узрасту не одводе због немогућности преживљавања у Азилу. Велики број покупљених малих паса је у првим данима после тога већ угинуо. Разговарали смо и са представницима азила али су нам рекли да је притисак био толико велики дас у морали да их одведу”, истиче Валчић.  

Новинар Маринковић ипак, за УНС демантује ове тврдње. Како истиче, није тачно да није ишао у ово место да провери информацију.

“Није тачно да нисам проверио информацију, ишао сам у Дубочицу неколико пута. Тамо је заиста било много паса. Сви ти станари који су их наводно чували нису желели са мном да разговарају, иако сам их контактирао. Када сам их питао зашто, ако већ чувају и воле те псе они нису ни вакцинисани, ни чиповани, нико није желео да одговара. Наводно их чувају, а све што ураде је да им повремено баце парче хлеба”, наводи Маринковић.

На оптужбе о покретању таласа тровања паса, Маринковић оговара да је пре пет дана писао и о том проблему и да му је и из азила за псе речено да постоји ‘серијски тровач’, као и да је то почело још пре његовог текста.

Објавили смо да родитељи припазе децу јер неко, како нам је у азилу речено, серијски баца отров. Није то кренуло од мог текста него је било и раније. Често пишем о проблемима паса луталица, неусловним условима у азилу и никада не бих објавио нешто што би могло да им шкоди”, наводи Маринковић.

Наталија Валчић истиче да мештани Дубочице тек сада имају проблем – “пошто су склоњени питоми и мирни пси које су грађани редовно хранили и чували, појавили су се нови, и овог пута заиста агресивни, тако да никакав проблем реакцијом овог новинара није решен, већ је тек сада настао хаос”.

“Искрено се надам да дотични новинар нема лични анимозитет и према неком комшији или случајном пролазнику, јер његови напумпани и преувеличани текстови очигледно имају пролаза. Данас се сви наводно залажу за прихватање неких европских вредности, а онда са друге стране лече своје фрустрације и незадовољства над онима који су слабији и немоћни, овога пута нажалост преко животиња које ни криве ни дужне буду жртве нечије мржње”, наводи Валчић.

Уредница Југ медије Милица Ивановић за УНС истиче да овај портал посебно води рачуна и често извештава о псима луталицамама и да оптужбу да баш они “неетично извештавају о животињама” не може да разуме.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

06.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:55

Bas tako

Moram reci da je blog ili portal Jug medija Nevladina organizacija za mir i toleranciju i da niz godina uspesno se namece kao mirodjija i zaprska u svaku corbu. Stvaraju probeleme gde ih nema a gde ih ima ne identifikuju ih, pa se cude otkud mi. Gospodji Valcic hvala jer je ukazala na jednu veliku anomaliju kada je novinarska profesija u pitanju u Leskovcu, ali i celom kraju. Bas tako je sve to.

Одговори
пет

05.08.

2016.

leskovcanin [нерегистровани] у 23:29

Re: tacno je

Da, ovaj novinar juri informaciju kojom se napada funkcioner, politicka pojava, da skrene na sebe paznju, bez prilike da se cuje druga strana. Provocira kolicinom cinizma, pa zato je navedenom portalu opala vrednost, usled neobjektivnog izvestavanja. Leskovac je jedno vece selo, u kojem se znaju njegovi motivi, pa mu mu kritika ima sve manju tezinu. Senzacionalisticki naslovi, a u tekstu greske. O urednistvu cu reci samo ovo. Objavili tekst ciji naslov kaze da su publika i pevac DUET! Gospode, Boze! Da je jedan novinar skrenuo paznju, to bi bilo ispravljeno, ali ni komentatori vise ne zele da im ukazuju na propuste, jer su negovali uvredljivu politiku kometarisanja, navijanje za demokrate, a prodavanje za pare naprednima. Kako se zove kad ne volis nekog a blizak si za pare?

Одговори
пет

05.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 09:20

istina

Svi koji prate tekstove ovog novinara znaju da je ovakav nacin pisanja, nazalost, karakteristican za njegov rad

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси