Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ержебет Пап Рељин: Важан је баланс гледаности и квалитета програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 08. 2016.

Извор: УНС

Ержебет Пап Рељин: Важан је баланс гледаности и квалитета програма

„Уобичајено је да је током јуна, јула и августа гледаност телевизије мања, као што је у децембру и јануару гледаност телевизије повећана. Али, вреди напоменути да осим те паушалне оцене нико не мери гледаност у Војводини, не постоји институција која то ради, то се поуздано зна. О томе је било речи и на трибини коју је 28. јуна организовао ДНВ – УНС 'РТВ између политизације и професионализма'", рекла је за УНС уредница емисије „Документ“ на Радио-телевизији Војводине и председница Друштва новинара Војводине које делује у саставу УНС-а (ДНВ - УНС) Ержебет Пап Рељин.

 

Подсетимо, по анализи гледаности програма Радио-телевизије Војводине коју је урадила Nielsen Audience Measurement Србија, укупни аудиторијум Првог програма РТВ у јуну најмањи је у протеклих пет година. Дужина праћења програма 2016. године је најмања у посматраном периоду. Увидом у конкретне бројке, по свим параметрима, пад гледаности је испод просека за последњих 5 година. Такође, подаци показују да су углавном сви показатељи од 2012 до 2016. године константно у паду.

Коментаришушћи анализу, Ержика Пап Рељин додаје да се „гледаност мери на основу геометријске прогресије“.

„Напоменућу да се не зна ни какав је профил гледалаца у Војводини, јер није иста социјална, старосна, образовна структура као у остатку Србије, и да не заборавимо и гледаоце који прате програм мањинских редакција“, каже Пап Рељин.

На питање мисли ли да пад гледаности има има везе са сменама у РТВ-у, Пап Рељин истиче да „свака смена тражи време и уходавање новог уредништва“.

„Прави резултати гледаности се могу видети тек када крене јесења програмска шема“, рекла је Пап Рељин.

Доскорашњи директор програма РТВ-а Слободан Арежина објашњавао је да је пад гледаности последица престанка емитовања програма РТВ са Авалског торња. Пап Рељин је сагласна са овим ставом.

„Свакако разлоге за пад гледаности можемо тражити и у гашењу сигнала са Авалског торња по налогу РРА. На већ споменутој трибини коју је организовао ДНВ - УНС могли смо чути и да РРА никада ту одлуку није образложила, па тако сада имамо парадокс да видимо сигнал телевизије Смедеревска Паланка и ТВ Обреновац, а многи делови покрајине не виде програм ТВ Војводине, осим ако није у понуди кабловских провајдера. Када говоримо о гледаност, треба скренути пажњу да није гледаност само оно што се мери пиплметром. Где су подаци о гледаности емисија ТВ Војводине на Јутјубу? ’Државни посао’ и даље има рекордну гледаност на тој социјланој мрежи“.

На питање мисли ли да је укидање информативних емисија у току лета довело до пада гледаности, пошто је из анализе видљиво да су информативне емисије најгледаније, Пап Рељин истиче да је уобичајено да поједине информативне емисије иду на летњу поаузу.

„Мислим да је ’укидање информативних емисија у току лета’ преоштро формулисано. Уобичајено је да поједине информативне емисије споровозног програма, тачније редакције актуелности имају летњу паузу, и да се емитују репризе. На програму је и даље емисија ’Политбиро’ која се бави активностима политичких странака. За време летње паузе се припремају и емисије које ће бити на програму од септембра. Очекујем да емисије које су стекле и готово направиле, да не звучи претенциозно, неку врсту бренда ТВ Војводине, остану и даље на програму. Ако се мисли на поједине ауторе који су се противили данашњој политици куће, а онда остали без емисија – односно уговора, то је у овом нашем друштву било и остало нормална појава, нажалост. Далеко смо још од тога да се то превазилази, иако сам на страни тога да то треба превазићи. Са таквим расположењем, не би ме чудило и да када се у јесењој шеми појаве емисије као што су ’Прави угао’, ’Документ’, ’Сучељавање’, ’Пресија’,  ’У недостатку доказа’, да ће неком пасти на памет да нас прозове да смо се ’продали’“, каже Пап Рељин.

Један од разлога за смену бившег директора програма РТВ-а Слободана Арежине био је и пад гледаности. Пап Рељин истиче да не очекује исте последице по нови менаџмент.

„Не, не очекујем исте последице. Хоћу да кажем да је гледаност неке емисије, односно програма веома растегљив појам којим можемо манипулисати и тумачити га на разне начине који у датим приликама одговарају или не одговарају. Гледаност и шерови када говоримо о јавном сервису никако не би требало да буду пресудни, јер гледаност неког програма не значи да је тај исти и квалитетан“.

На констатацију да је пад гледаности забележио и Други програм РТВ-а на ком није било смена, Пап Рељин понавља – „лето је и време годишњих одмора“.

Она је за УНС истакла да су уредници емисија и редакција до пре две године податке о гледаности добијали свакодневно.

„После тога нису нам били доступни, односно само уз посебно одобрење могли смо да имамо увид у гледаност програма“. Међутим, запослени у РТВ-у имају бригу око тога како да преживе од 10-ог до 25-ог у месецу. Мој утисак је да гледаност програма и није најважнија тема, иако се не бих сагласила са ауторима емисија који кажу да им гледаност није важна. Важан је баланс гледаности и квалитета програма, јер једно без другог не би смело. Не треба бежати од популарности – али кредибилитет се мора одржати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси