Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ и ЕФЈ новинарским удружењима: Солидаришите се са турским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 07. 2016.

Извор: УНС

ИФЈ и ЕФЈ новинарским удружењима: Солидаришите се са турским новинарима

Удружење новинара Србије подржало је акцију Међинародне федерације новинара (ИФЈ) и Европске федерације новинара (ЕФЈ) против кршења слободе медија и људских права у Турској. Ове федерације покренуле су јуче кампању солидарности са турским новинарима и позвале своја удружења чланове да се прикључе.

Новинарска удружења и асоцијације могу помоћи на следеће начне:

-  слањем писма амбасадору Турске у својој земљи и/или својој Влади.

„Позивамо турске власти да поштују међународне конвенције о заштити људских и синдикалних права и слободу изражавања“, наводи се, између осталог, у писму.

- потписивањем и дељењем Амнести међународне петиције „Rights hard-won cannot be taken away“ која позива председника Ердогана да поштује људска права у Турској. У петицији се говори о незаконитој цензури медија, али и праву радника на оспоравање свог отказа или суспензије

- слањем донација Фонду за безбедност ИФЈ-а у циљу подршке појединачним захтевима из Турске (банковни рачун BE64 2100 7857 0052, свифт код GEBABEBB, сврха уплате „Solidarity Turkey“)

- тако што ће на својим друштвеним мрежама поделити лого акције на коме пише „Да ли си знао? Новинарство није злочин“

Од недавног покушаја државног удара у Турској, ИФЈ и ЕФЈ упозоравају на бројна хапшења новинара и гашења медија наводно повезаних са покретом про-Гулен који је оптужен да стоји иза неуспелог пуча.

Према последњим подацима ИФЈ-а, ухапшено је 28 новинара, а издат је налог за хапшење 48 њихових колега. Председник Ердоган издао је 27. јула декрет којим наређује гашење 131 медијске куће.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси