Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинар Гвозден Здравић три месеца од враћања на посао постао технолошки вишак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 07. 2016.

Аутор: K. K. Извор: УНС

Новинар Гвозден Здравић три месеца од враћања на посао постао технолошки вишак

Три месеца након што је пресудом Апелационог суда у Крагујевцу новинар Гвозден Здравић враћен на посао у ЈП “Пословни центар” Александровац, директор тог предузећа Зоран Поповић јуче га је проласио технолошким вишком.

 

Новинар регионалног листа „Расина прес“ и дописник „Блица“ Гвозден Здравић сматра да је вишком проглашен због писања „о малверзацијама председника општине Александровац Југослава Стајковца“.

„Трећи пут сам избачен на улицу. Технолошким вишком сам проглашен по налогу Југослава Стајковца, а због аргументованог писања у дневном листу 'Блиц' и регионалном листу 'Расина прес'  о бројним махинацијама и малверзацијама Стајковаца и његових сарадника у трошењу општинског буџета“, рекао је Здравић УНС-у.

Он истиче да је „Стајковац своју многобројну ужу и ширу фамилију запослио у јавна градска предузећа и установе“.

„Он ми се свети због истине и јавне критике у медијима. О томе сведоче афере булдожер,  докторат, прековремени рад, Жупска берба, позоришне представе,  асфалтни путићи, Ла фантана и низ других о којима сам писао“, рекао је Здравић.

Директор „Пословног центра“ Зоран Поповић за УНС истиче да никакве намере, нити договора није било да Здравић буде проглашен вишком, већ га је на то обавезивао Акт о систематизацији.

„'Пословни центар' по систематизацији и недавној рационализацији у јавном сектору мора да има 8 радника и једно постављено лице - директора. По систематизацији предузећа коју је потврдило и Министарство државне управе и локалне самоуправе нема места новинара-информатичара на ком је Здравић био запослен пре отказа. Он је одавно са тим био упознат. Вратио сам га на посао јер ме је на то обавезао суд и с обзиром на то да то радно место више не постоји, Здравић је од априла радио као нераспоређено лице. Два пута ми је ове године долазила инспекција рада и последњи пут сам упозорен да смем да имам само 8 радника“, рекао је Поповић УНС-у.

Он додаје и да је са Здравићем раније ове године постигао споразум, тј. судско поравнање да му „Пословни центар“ до марта следеће године, на основу надокнаде штете, исплати заостале зараде за скоро две године колико није радио.

„То смо договорили и то ће му до марта 2017. бити исплаћено. И сада је добио отпремнину, све је урађено по Закону. Не постоји ниједан други разлог зашто је проглашен вишком“, закључује Поповић.

Подсетимо, пресудом Апелационог суда у Крагујевцу из фебруара ове године поништено је решење о отказу Гвоздену Здравићу, а ЈП „Пословни центар Жупе“ наложено да га „врати на послове на неодређено време у складу са врстом и степеном стручне спреме“.

Гвозден Здравић добио је октобра 2014. године отказ због „злоупотребе права на боловање”.

Како истиче за УНС, „прави разлог отказа је то што је за време боловања писао за дневни лист 'Блиц' чији је дописник од 1999. године“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси