Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Регистрован Савет за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 01. 2010.

Регистрован Савет за штампу


Савет за штампу је уписом у Регистар удружења при Агенцији за привредне регистре последњих дана протекле године испунио формалне услове за почетак рада.

Оснивачки акт Савета за штампу који су у фебруару 2009. године потписали Асоцијација медија, Удружење новинара Србије, Независно удружења новинара Србије и Локал прес омогућио је регистрацију Савета као правног лица. Статутом је прописано да ће Савет имати 11 чланова, од којих ће четири члана представљати новинарска удружења, четири медијску индустрију, а три члана ће бити представници јавности.

Комисија за жалбе Савета за штампу примаће приговоре на непрофесионалне, непотпуне и нетачне садржаје објављене у штампаним медијима. Савет ће изрицати јавне опомене медијима у случајевима кршења етичких стандарда утврђених Кодексом новинара Србије.

Предност Савета је што ће поступати брзо, фер и бесплатно. Његовим радом може значајно да буде смањен број тужби и спорова против медија јер ће појединци и институције које упуте представку моћи да добију сатисфакцију на ефикаснији начин, него у случају вођења судског спора.

Савет ће радити по одредбама Кодекса новинара Србије, Статута и Правилника о раду. Финансираће се из доприноса оснивача и прикупљених средстава од донатора.

Оснивачи су уверени и у наставак сарадње са владом Норвешке и норвешким Саветом за штампу, који су изразили спремност да пројекат у развојној фази подрже организационо и финансијски.

Иницијатива за оснивање Савета за штампу покренута је у марту 2005. године када је Удружење новинара Србије донело Конвенцију којом је позивало новинарске организације, медијске асоцијације и невладин сектор да формирају ово значајно тело новинарске саморегулације.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси