Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Хиљаду потписа за „Сачувајмо Политику“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 07. 2016.

Извор: УНС

Хиљаду потписа за „Сачувајмо Политику“

Петиција „Сачувајмо Политику“ коју је на сајту peticije24.com покренуо редитељ Александар Мандић у прва три дана сакупила је 1000 потписа. Иницијативу да лист „Политика“ буде проглашен јавним добром и да главна и одговорна уредница Љиљана Смајловић повуче оставку, подржале су бројне личности из јавног, културног и политичког живота Србије.

Међу потписаницима су, између осталих, председник САНУ-а Владимир Костић,  председник Одбора САНУ-а за високо образовање Душан Теодоровић, професор Филозофског факултета Леон Којен, професорка Економског факултета Даница Поповић, професорка Електротехничког факултета у пензији Србијанка Турајлић, психолог Жарко Требјешанин, политички аналитичар Бранко Радун, професор др. Зоран Ивошевић... На листи су и бројни новинари „Политике“.

У тексту петиције се наводи:

„Овом петицијом подржавамо иницијативу да лист „Политика“ буде проглашен јавним добром, да буде донет Закон о Политици, да овај најзначајнији српски дневни лист буде заштићен од власничког утицаја и да редакција има пуну аутономију и независност уређивачке политике.

Закон о Политици треба да пропише обавезу листа „Политика“ да се издржава на тржишту, од својих читалаца, од добровољних прилога, сопствених прихода и без дотација државе.  

Апелујемо на главну уредницу Љиљану Смајловић да повуче оставку и настави да се труди око листа који је успешно водила последњих година.

Без резерве подржавамо све захтеве редакције „Политике“ упућене Скупштини ПНМ-а, а посебно да се испитају разлози који су приморали главну и одговорну уредницу „Политике“ Љиљану Смајловић да поднесе оставку.

Не видимо другу могућност да „Политика“, као једна од ретких институција од националног значаја, буде сачувана, заштићена и развијана, она мора да има статус јавног добра. “   

Петицију можете потписати ОВДЕ.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

12.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:23

BRUKA

Tu peticiju moze svako da potpise po nekoliko puta i da izmislja imena. Kako protumaciti da se medju potpisnicima nalaze i direktorke Mira Glisic Simic i Nina Samardzic, ciju smenu trazi Ljiljana Smajlovic i njena druzina. Pa i muz Nine Samardzic. Same protiv sebe. Ne verujem da su te mrak-zene toliko iracionalne. Mada, kad pomislim da Smajlovicka u Politici podnosi ostavku, a preko UNS-a trazi da ostane, mozda je sve moguce. I otkud da u peticiji nema vise od dvadeset ljudi iz redakcije. Ovo je bruka i za Politiku i za UNS.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси