Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС-ова награда “Зора” Ерсану Шамлиу за филм Bridge
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 06. 2016.

Извор: Предраг Рава

УНС-ова награда “Зора” Ерсану Шамлиу за филм Bridge

Награда "Зора" коју Удружење новинара Србије (УНС) за посебна достигнућа у ТВ новинарству додељује на Интернационалном фестивалу локалних ТВ станица (IFOLT) "Златни просјак" (Golden Beggar, Zlatý žobrák) у Кошицама у Словачкој, додељена је ове године редитељу из Приштине, Ерсану Шамлиу, за остварење Bridge.

На фестивалу који је ове године био одржан 22. пут, а чији је УНС партнер, представник УНС-а, новинар и продуцент Предраг Рава, приликом доделе рекао је да овај филм говори о потрази за бољим животом.

Он је истакао да је радња филма разумљива свима, с обзиром на то да је препознатљива у свакој земљи и сваком делу света где постоји прекарна радна снага, као и изражена друштвена стратификација и класна разлика. 

“Bridge није ограничен националним границама, већ кореспондира са глобалном поделом на центар и периферију, на богате и сиромашне”, рекао је Рава. 



Чланови жирија овогодишњег фестивала били су: Дарко Ковић (Србија), Марсел Декановски (Чешка), Роџер Вород (Швајцарска), Карин Рагулова (Словачка), Елена Романато (Италија) и Д. Овидиу (Румунија).

IFOLT је једини међународни фестивал ове врсте у Европи и један од најважнијих европских медијских догађања у Словачкој, подржава аудиовизуалну продукцију и културу у Европи, али и изван њених граница.

У оквиру програма, првог дана, представили су се уметници из Ниша, трио ECHOE, који чине Соња Миливојевић (виолина), Предраг Радисављевић (хармоника) и Стефан Белоица (хармоника).

На овогодишњем IFOLT-у, по избору уредника филмског програма Нишког културног центра Дејана Дабића, премијерно је приказан српски филм Мамарош редитеља Момчила Мрдакова. Приређена је i изложба ликовних уметника из Србије и из Републике Српске (УЉУП).

У оквиру фестивалa организованa je и панел дискусијa на тему избегличке – мигрантске кризе и тероризма, кроз проблематизовање улоге медија. Истакнута је одговорност и опасност новинарског посла у извештавању из кризних подручја. 

Остале награде додељене на фестивалу:

Golden Beggar Production Company – Not The End – (Шпанија)

Golden Beggar Local Television – Rope (TV BN) – (Босна и Херцеговина, Република Српска)

Golden Beggar Young Author – Fish (Иран)

Vogelsong Family Foundation Prize – Artun (Исланд)

The Council for Broadcasting and Retransmission SR– To see the unseen (Словачка)

Festival Press Vitez – Anywhere (Шпанија)

Honorary Mention of the Jury – My little house (Португал)

Honorary Mention of the Jury – Butterfly man (Естонија)

Honorary Mention of the Jury – Green Patrol (Србија)

Фото: Предраг Рава

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси