Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У УНС-у oдржана комеморација Предрагу Пејчићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2016.

Извор: УНС

У УНС-у oдржана комеморација Предрагу Пејчићу

Комеморација новинару, публицисти и дугогодишњем члану УНС-а Предрагу Пејчићу одржана је данас у Удружењу новинара Србије (УНС).

Од Пејчића су се опростили чланови породице, синови Томислав и Бранислав, супруга Богумира, као и бројне колеге и пријатељи.

Новинар у пензији Растко Гузина говорио је о Пејчићу, његовом животу, раду и постигнућима.

„Из редова посленика писане речи отишла је још једна звезда. Опраштамо се од њега свесни чињенице да нас је напустио колега који је цео свој живот посветио развоју и унапређењу новинарства. Све је то чинио достојанствено, одано, из дна душе, пуним срцем. За њега је новинарство било и велика љубав и обавеза коју је свесрдно испуњавао. За њега нису постојале мале и велике теме, мали и велики листови. Било му је битно новинарство и стална брига за његово унапређење, за ширење слободе мисли и изражавања, за заштиту колега и интереса професије кроз јачање новинарске солидарности, баш онако како је то од својих чланова и очекивало Удружење новинара Србије“, рекао је Гузина.

О Пејчићу су говориле и његове колеге са којима је сарађивао у 'Вечерњим новостима', листу 'Фронт', колеге из Војске Србије, као и ветерани са којима се у УНС-у дружио сваке среде, као члан Клуба новинара ветерана чији је био активни члан.

Предраг Пејчић преминуо је 9. јуна у 81. години у Београду.

Рођен је 1936. године у Прокупљу. Завршио је Ваздухопловну војну академију, докторирао на Факултету политичких наука, а завршио је и Новинарску школу Југословенског института за новинарство.

Новинарством је почео да се бави 1954. године у листу “Крила армије”. Био је главни и одговорни уредник војних и цивилних листова (Крила армије, Фронт, Савремена војна мисао и Петнаести септембар 1918). Био је пуковник авијације у пензији.

Објавио је 30 монографија и књига из белетристике, војне историје и историје новинарства, међу којима су: Српска војска у Бизерти 1916–1918, Ваздухопловство српске војске 1912–1918, Четнички покрет Краљевине Србије 1903–1918, Митолошке метафоре о жени у Срба, Последњи руски цар – династија Романови Срби, Српске новине Димитрија Давидовића 1813–1821, Српске новине у Крфу 1916–1918, Деветнаеста српска бригада и друге.

Добитник је Награде за животно дело Удружења новинара Србије 2005. године и награде „Жика М. Јовановић “за допринос историји новинарства и публицистичка дела за монографију "Српске новине Димитрија Давидовића" 2009. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси