Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мађар Со – политички притисци или политички сукоби?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 06. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Мађар Со – политички притисци или политички сукоби?

Део запослених у листу Мађар со, њих 14, међу којима су и чланови Мађарског покрета, послало је јуче УНС-у писмо у којем су навели да новинари овог листа трпе притиске и цензуру од стране Савеза војвођанских Мађара (СВМ). Ипак, са друге стране, помоћница главне уреднице Ерика Кабок истиче да притисака нема и да је „природно“ да највећи мањински лист подржава највећу мањинску странку.

Удружење новинара Србије (УНС) покушало је, трагом писма запослених, да сазна колико су у редакцији Мађар со-а изражени притисци на медиј, а колико политички сукоби између две мањинске опције – Савеза војвођанских Мађара и Мађарског покрета.

Наиме, 14 од 93 запослена у Мађар со-у јуче је у писму истакло да се “ свакодневно може осетити отворена цензура од стране главног уредника и његових заменика“.

„Лист, осим мишљења и извештаја о активностима функционера СВМ, не сме објавити мишљења, извештаје о активностима других политичара мађарске националности уопште, али оно што је још више застрашујуће – да једини дневни лист Мађара не извештава о оним културним и другим догађајима из јавног живота, који се не везују за СВМ”, навели су у писму.

Како су додали, “СВМ не само да одређене теме и политичаре проглашава ‘непожељнима’ у медијима чији је оснивач Национални савет мађарске националне мањине, већ то ради и са новинарима, писцима и јавним личностима, којима је одузео могућност публикације и могућност да се чују”.

Потписници писма рекли су УНС-у да ово није први пут како покушавају да скрену пажњу јавности на притиске које трпе од стране СВМ-а.

“На притиске смо почели да се жалимо још 2011. године, након смене главног уредника Чабе Пресбургера. Данас је притисак још видљивији, јер сви стрепе од анекса уговора или могућег отказа. Редакција Мађар Со-а је сада раздвојена на три дела –делови редакције налазе се у Суботици, Сенти и Новом Саду, али би новом одлуком руководства ускоро могла да се споји и да њено седиште буде искључиво у Новом Саду”, рекли су новинари УНС-у који су желели да буду анонимни.

“Шта ће онда радити новинари из Суботице и да ли ће моћи да прелазе свакодневно 100 километара? Уредничку политику води неколико људи који су у СВМ. Помоћница главне уреднице нам је рекла да за сада неће бити отказа, али је питање шта ће бити у будућности”, наводе новинари за УНС.

Они подсећају и да је „уредница пре неког времена напала њихову колегиницу у тексту“, али и „сумњају да текст није написала уредница него га је само потписала“.

“Циљ овога је да у листу остану само подобни”, наглашавају потписници.

У Савезу Војвођанских Мађара данас нису желели да коментаришу наводе запослених.

Чаба Пресбургер: И притисци и сукоби

Некадашнњи главни уредник листа Мађар Со Чаба Пресбургер сматра да у случају Мађар со-а постоје и притисци, али и политички сукоби.

„Верујем да су тврдње запослених тачне. Анализирао сам писање Мађар со-а у току изборне кампање и стоји све оно што су написали, СВМ је био присутан у великој мери на странама овог листа. Због тога мислим да то није претеривање, али сигурно је да су у питању и политичке размирице између СВМ-а и Мађарског покрета. Новинари листа једноставно нису имали избора и због притисака од стране СВМ-а прикључили су се Мађарском покрету, нашли су некога да их подржи. То је суштина целе ове приче“, наводи Пресбургер.

Са друге стране, део потписника писма, прошле године учествовао је у формирању Мађарског покрета, невладине организације која је настала одвојањем од СВМ-а и која је заузела опозициони став према политици коју води ова странка. Тада је око 10 новинара Мађар со-а, међу којима и поједини потписници писма, учествовало у оснивању организације. Неки од њих на претходним покрајинским изборима били су и на изборној листи „Мађарски покрет за аутономију“.

Како потписници писма наводе за УНС, „међу потписницима су и људи који не припадају 'Мађарском покрету за аутономију', а сам покрет настао је као реакција на то шта СВМ ради у листу Мађар Со“.

Помоћница главне уреднице Ерика Кабок за УНС истиче да није истина да редакција трпи притиске из СВМ-а.

„Мањински лист који излази у оволиком тиражу мора да има политичку подршку. Ми тржишно не бисмо преживели. Међутим, то никако не значи да осим СВМ-а никакве друге политичке опције не могу да се нађу у листу. Јако ми је жао што је редакција овако подељена, то ми веома смета. Сматрам да свако треба да свој посао ради квалитетно и одговорно и да ће лист једино тако бити добар. Притисака на рад Мађар со-а нема. Нормално је да, ако је СВМ највећа и најугледнија странка мађарске националне мањине и ми као највећи и најугледнији лист ове мањине не будемо против њих. Не мислим да ми као медиј треба да се боримо против било које политичке партије“, рекла је Кабок УНС-у.

Она додаје и да у писму дела запослених има неистина.

„Штетно је када се запослени окрећу против свог листа и против легално изабране главне уреднице. Па шта ако су раније смењени уредници. То није немогуће, нити је то разлог за ванредну ситуацију. Главни уредник може да мења уреднике, он бира свој тим у циљу постизања најбољих резултата. Они су лоше говорили о Мађар со-у у другим медијима, на друштвеним мрежама и смена је била последица тога“, рекла је Кабок за УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси