Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сећање на колегу Љубомира Кнежевића – 17 година од отмице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 05. 2016.

Аутор: Д. Бјелица

Сећање на колегу Љубомира Кнежевића – 17 година од отмице

Нестанак Љубомирa Кнежевићa, новинара приштинског "Јединства", Радио Приштине и дописника "Политике", пријављен је 6. маја 1999. године. Од тада је прошло 17 година, а да његова породица и колеге немају никакву информацију о његовој судбини. У мишљењу УН-ове Саветодавне комисије за људска права наведено је да је Кнежевић око поднева кренуо из свог дома у Вучитрну да би посетио породицу која је живела три километара од центра, у близини железничке станице, a о којој је писао причу.

 

Претпоставља се да га је отела ОВК, држала у притвору у Ћићевцу и да је касније убијен.

Кнежевићево тело није пронађено, а у Белој књизи Владе Републике Србије под насловом "Албански тероризам и организовани криминал на Косову и Метохији", објављеној септембра 2003. године, као осумњичени за његов нестанак помиње се Беким (Весељ) Шути, звани "Нику", рођен 1. маја 1976. године у селу Ошљане, општина Вучитрн.

У Белој књизи стоји да је Шути био командант специјалне јединице ОВК при оперативној зони Шаља и да је ова јединица почетком маја 1999. године отела Љубомира Кнежевића.

Како пише у књизи, Кнежевић је одведен у штаб који се налазио у селу Ошљане, где је мучен, а затим убијен.

Саветодавна комисија за људска права донела је мишљење фебруара 2014. године у којем је установила кршење Европске конвенције о људским правима у случају Љубомира Кнежевића.

Комисија је установила пропусте и затражила да ЕУЛЕКС и надлежни на Косову наставе истрагу и пронађу одговорне за нестанак Кнежевића, као и да се због својих пропуста УНМИК јавно преузме одговорност, извини се породици и обезбеди материјалну надокнаду.

У разговору са сином Љубомира Кнежевића, Гораном, УНС је сазнао да никаквих других информација нити конкретних показатеља да се истрага спроводи није добио пошто је Комисија донела своје мишљење.

Љубомир Кнежевић је рођен 25. маја 1939. у Улцињу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси