Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сарајево: Изабрано ново руководство Европске федерације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 04. 2016.

Извор: УНС

Сарајево: Изабрано ново руководство Европске федерације новинара

Годишњи састанак Европске федерације новинара завршен је у уторак поподне у Сарајеву. Тајним гласањем изабрано је најуже руководство те организације. Први човек ЕФЈ до 2019. године поново ће бити Данац Могенс Бликснер Бјерегард, док је на потпредседничко место изабрана Рускиња Нађа Азгикхина. У Управни одбор ушли су представници Италије, Енглеске, Грчке, Шпаније, Швајцарске, Немачке и Црне Горе.

Једини кандидат из Србије, Дејан Глигоријевић из Синдиката новинара Србије, није добио довољан број гласова. Наш регион ће представљати Маријана Цамовић, председница Синдиката новинара Црне Горе, која је поред Глигоријевића била једини кандидат са простора бивше Југославије и која је по броју гласова избила на друго место, међу 12 кандидата за Управни одбор ЕФЈ.

Изборима у оквиру Европске федерације новинара претходила су два радна дана. У недељу 24. априла одржане су панел дискусије, а у фокусу су били проблеми босанских новинара, домаћина овогодишњег састанка ЕФЈ.

Скуп је сутрадан, 25. априла, отворио Бакир Изетбеговић, председник Председништва Босне и Херцеговине, уз поруку да ту државу чека још много рада на успостављању демократских институција и јавности, као и пуне слободе изражавања.

„Морамо се базирати на законима који ће новинаре заштитити од прогона, јавне личности од клевета, а грађане од манипулација“, рекао је Изетбеговић.

Дуња Мијатовић, представница ОЕБС-а за слободу медија, истакла је да су на простору бивше Југославије успостављени добри закони који се слабо примењују, те да жели да се то одмах промени. На примеру Србије и убиствима Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића, потенцирала је да су направљени помаци, али се још не знају налогодавци злочина.

„Стално се говори о хапшењима, убиствима, али се недовољно ради на томе, слаби су помаци у томе да се прекине таква пракса у региону“, поручила је Мијатовић.

Председник Комисије за људска права у парламенту БиХ, Борислав Бојић, констатовао је да је та земља на листи „Репортера без граница“ на 68. месту од 180 земаља, те да је у извештају Европске комисије за 2015. наведено да је БиХ назадовала у области слободе изражавања.

„Упркос добрим законима настављени су политички притисци и застрашивање новинара, транспарентност власништва у медијима је недовољна. Изражена је забринутост због ограничавања слободе изражавања путем интернета у појединим деловима земље. Ако желимо у ЕУ морамо да се суочимо са раскораком између добрих закона и лоше праксе који се огледа у  учесталим вербалним нападима на новинаре, претњама, притисцима и упадима у новинске редакције, политизацији медија и кршењу новинарског кодекса у различите сврхе, рекао је Бојић.

Другог дана састанка учесници су расправљали о питањима која се тичу статута и финансија ЕФЈ. Усвојен је предлог буџета организације  у наредне три године. На скупштини су усвојене и препоруке у области заштите медијских слобода и радних права и безбедности новинара, као и борбе против говора мржње и пропаганде.

На годишњем састанку Европске федерације новинара у Сарајеву, који је оцењен као најбројнији до сада, учествовало је око 150 новинара из 53 новинарске организације из 38 земаља Европе и Блиског Истока.

Међу 93 делегата, Удружење новинара Србије представљала је Оливера Милошевић, новинарка Политике и члан Управе УНС-а.
 
 
 
 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси