Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и Европски центар за новинарске и медијске слободе писали мађарском премијеру: Тражимо одговорност за пребијање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 04. 2016.

Извор: УНС

УНС и Европски центар за новинарске и медијске слободе писали мађарском премијеру: Тражимо одговорност за пребијање новинара

Данас ће широм Европе новинарске и медијске организације које се баве заштитом професионалних права и слобода апеловати на премијера Мађарске Виктора Орбана да иницира истрагу о пребијању новинара на мађарско-српској граници у септембру прошле године, када је физичке повреде задобила и трочлана екипа Јавног сервиса Радио телевизије Србије.

Иницијатор је Европски центар за новинарске и медијске слободе из Лајпцига, а у акцији #MediafreedomHungary представници организација предаће писмо на мађарском и енглеском језику дипломатско-конзуларним представништвима Мађарске у својим земљама.

Док су извештавали о избегличкој кризи са граничног прелаза Реске - Хоргош 2 новинаре, сниматеље и фоторепортере из Србије, Словачке, Пољске и Аустралије, њих шесторо, тукла је мађарска полиција, упркос видљивим ознакама да се ради о новинарским екипама, оштетила опрему, а троје њих ухапсила и задржала у притвору да би их касније пустила без покретања поступака. Претучени и ухапшени фоторепортер из Аустралије Ворен Ричардсон, који живи у Мађарској, победио је на престижном конкурсу World Press Photo, а његова фотографија са српско-мађарске границе која приказује пребацивање бебе кроз бодљикаву жицу проглашена је за најбољу.

Европски центар за новинарске и медијске слободе, чији је један од оснивача Европска федерација новинара, установио је комисију за утврђивање чињеница у вези са овим нападом и утврдио да упркос озбиљности, случај нису истражили мађарски надлежни органи, нити се дошло до одговорних. Стога је овај Центар иницирао директно обраћање премијеру Виктору Орбану од ког се тражи да надлежни утврде одговорност за пребијање и хапшење новинара на радном задатку.

Следи текст писма чији су потписници председници Извршног и Надзорног одбора Европског центра за новинарске и медијске слободе, Хенрик Кауфхолц (Данска) и Балаш Нађи Наваро (Мађарска) и председница УНС-а Љиљана Смајловић, члан Извршног одбора ове европске организације.

Поштовани премијеру Викторе Орбане,

Пишемо Вам писмо које се заснива на резултатима рада комисије за прикупљање чињеница која је истраживала озбиљно нарушавање медијских слобода и напад на иностране медијске раднике од стране мађарске полиције у септембру 2015. године на мађарско-српском граничном прелазу Реске – Хоргош 2.

Запањени смо и узнемирени због чињенице да у земљи чланици Европске Уније тако озбиљан инцидент није уопште истражен од стране надлежних нити од стране Ваше Владе.

Стога, позивамо Вас да иницирате темељну истрагу напада и привођење правди одговорних за кршење слободе медија и нарушавање личног интегритета нападнутих медијских радника.

Као што знате на прелазу Реске 16. септембра 2015. године мађарска интервентна полиција и чланови мађарске специјалне антитерористичке јединице ТЕК напали су стране медијске раднике, међу којима новинаре, изазвавши озбиљне повреде током растеривања великог броја избеглица који су покушали да уђу на
Мађарску територију.

Страни медијски радници су нападнути по дану без икаквог претходног упозорења док су радили свој посао праћења догађаја на граници. Они су имали видљиве ознаке и новинарску опрему и према сведочењима жртава полиција није престала да их батина чак ни након што су учинили јасним да су из медија.

Наш комитет за утврђивање чињеница лично је разговарао са 6 жртава, три медијска радника из Радио телевизије Србије, по једним пољским и словачким новинаром, и аустралисјким фотографом Вореном Ричардсоном, који живи у Мађарској. Његова фотографија настала на граници, која приказује како избеглице пребацују бебу кроз бодљикаву жицу, недавно је освојила награду за најбољу фотографију у 2015. на
конкурсу Светска медијска фотографија (World Press Photo).

Ворен Ричардсон је фотографисао када су га припадници мађарске антитерористичке јединице почели тући уз избеглице које су покушали да погурају са граничне ограде. Касније је ухапшен, одведен у притвор и оптужен за незаконити прелаз границе заједно са дописником пољске телевизије који је претрпео озбиљне повреде главе и младом словачком новинарком, коју је полиција такође претукла.

Троје притворених је касније пуштено а мађарска полиција повукла је све оптужбе против њих.

Као Европски центар за новинарске и медијске слободе сматрамо неприхватљивим да Ваша Влада, уместо да истражи напад на иностране новинаре, објави да је полицијска акција била законита и професионално изведена и чак почела да криви жртве због неодговорности за ненапуштање територије на којој је полиција користила
принудне мере.

Такође сматрамо забрињавајућим да су јавни медији покривали инцидент и избегличку кризу потпуно пристрасно. Уместо објективног извештавања углавном је само понављана или подржавана политика коју Ваша Влада има у вези са овим проблемом.

Апелујемо на Вас да поштујете слободу медија као једну од кључних вредности сваког демократског друштва и камен темељац Европске Уније.

Позивамо Вас да покажете активностима, не само речима, да Ваша власт сматра и брани слободу медија као основно право и право медијских радника сваки пут када су под претњом или нападнута.  

Хенрик Кауфхолц, председник Извршног одбора Европског центра за новинарске и медијске слободе

Балаш Нађи Наваро, председник Надзорног одбора Европског центра за новинарске и медијске слободе

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси