Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари ветерани УНС-а о ветеранима у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 04. 2016.

Извор: УНС

Новинари ветерани УНС-а о ветеранима у медијима

Какав је положај старијих особа у медијима, како се медијска слика о њима прима у јавности и какво се јавно мнење ствара о нашим суграђанима "трећег доба" – била је тема састанка Клуба новинара ветерана УНС-а у среду, 13. априла.

 

Повод за разговор били су резултати ''Истраживања о утицају медијског извештавања на перцепцију јавности о старим особама у Србији'' које су представили чланови ауторског тима Наташа Симеуновић Бајић и Бранка Оташевић. Носиоци пројекта су Геронтолошко друштво Србије, Удружење пензионера Србије и Факултет за културу и медије, уз финансијску подршку Министарства за културу и информисање.

Као ветерани и у професији и у животу чланови Клуба изнели су мишљење да је ова категорија грађана заступљена у медијима недовољно, површно, па и погрешно, да има предрасуда и стереотипа који су понекад и увредљиви.

Старијим људима недостаје прилика да се директно огласе у медијима са својим животним проблемима, интересовањима и знањима. У склоности медија да старе третирају само као ''социјалне случајеве'' чини се неправда према укупном потенцијалу старијих генерација. На њих се, кад оду у пензију, брзо заборавља у њиховим радним колективима, као и у струковним удружењима, не користи се  њихово велико стручно искуство које би се могло примењивати и преносити млађима.

Посебно је истакнуто да нарочито на телевизији, на којој влада култ младости и лепоте, нема ни постора ни поштовања за старије. Као добар позитиван пример поменута је емисија РТВ ''Додати живот годинама''. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси