Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо "Вечерњих новости" Александру Вучићу: "Новости" касне због Штампарије Борба
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 03. 2016.

Извор: УНС, Колегијум Вечерњих новости

Писмо "Вечерњих новости" Александру Вучићу: "Новости" касне због Штампарије Борба

Удружењe новинара Србије (УНС) објављује писмо које је колегијум "Вечерњих новости" данас упутио премијеру Србије Александру Вучићу, а у којем наводе да "'Вечерње новости' последњих недеља све чешће касне с појављивањем на тржишту због застоја у Штампарији Борба".

Влада Србије
Кабинет председника Владе
за г. Александра Вучића

Поштовани г. Вучићу!

Данас, 25.03.2016. године, кад смо по општим оценама најбоље у Србији представили догађаје претходног дана (обележавање годишњице НАТО агресије и пресуда Радовану Караџићу) пола тиража Вечерњих новости, углавном у Београду, није дошло до читалаца на време, ако је уопште подељено, о чему ћемо извештај имати тек у понедељак.

Али, ово није разлог већ повод нашег јављања, догађај након којега запослени у Вечерњим новостима више не могу да ћуте. У питању је однос са Штампаријом Борба. То више не може да се издржи.

Вечерње новости последњих недеља, тачније од дана расписивања ванредних избора, све чешће касне с појављивањем на тржишту због застоја у Штампарији Борба. Исто тако било је у време прошлих избора. Случајно или не? 

Сви рокови предаје материјала од стране Новости поштују се, чинимо све што се у том смислу од нас тражи, плаћамо на време све извршене услуге, али уместо да се смањују наши проблеми се гомилају.

Вечерње новости су једини дневни лист у Србији који није у пуном колору. Знамо да је могуће да се Новости штампају у пуном колору, повремено се то и ради, кад је, ваљда, руководство Штампарије Борба добре воље, али само повремено. Молимо годинама да нас штампају у пуном колору, али узалуд. 

Садашњи менаџмент Компаније Новости учинио све што је могуће да се однос са Штампаријом Борба постави на здрав партнерски ниво, али узалуд. Данашње руководство Штампарије Борба било је до пре три године истовремено саставни део менаџмента Новости! Генерални директор Штампарије Владимир Гудурић био је у исто време и звршни директор Новости, а комерцијални директор Штампарије Бранислав Војводић био је у исто време и финансијски директор Новости. То је пословни нонсенс, и баш у том времену направљени су сви садашњи дугови Компаније Новости према Штампарији!

Дакле, они људи који су тај дуг направили, уместо да бар објасне како се то догодило, ако их већ нико не позива на одговорност, сада траже да баш они тај дуг и наплате!?

Друга, још већа бесмислица, лежи у чињеници да су Вечерње новости и Штампарија Борба 2002. године, улажући свако по 5,5 милиона евра, заједнички купиле штампарску машину од које Новости, ево већ 13 година, немају ни динара користи. Чак плаћају пуну цену штампања сопствених издања, уместо само 50 одсто колико су Новости сувласници на тој машини!

Сав новац од услуга трећим лицима Штампарија Борба узима себи, уместо да дели с Новостима. Постоји и заједничко предузеће, основано од стране Компаније Новости и Штампарије Борба, зове се Штампарија Новости, али тим предузећем управља само Штампарија, не дозвољавајући Новостима ни прави увид камоли руковођење. Машина коју смо споменули води се управо на то предузеће.

Односи Компаније Новости и Штампарије Борба добили су форму судских спорова, где очекујемо правично и праведно решење. Док то не буде извесно Вечерње новости, најчитанији и најутицајнији дневни лист у Србији, могу редовно и на време да се појављују пред читаоцима само ако Влада Србије, која је већински власник Штампарије Борба- истовремено с управљачким правима у Компанији Новости- реши наведене проблеме. 

Господине председниче, користимо прилику да вас овим путем замолимо за што скорији разговор у којем би, уз наведено, желели да чујемо како Влада Србије планира да реши власничко-правну ситуацију Компаније Новости, у чијем власништву партиципира са 37 одсто. Ово сматрамо посебно важним с обзиром на чињеницу да је Влада прошле године донела одлуку о повлачењу из власничке структуре Новости, што ће створити нову правну ситуацију за чији смо исход и могуће последице животно заинтересовани, јер се ради о егзистенцији скоро 400 породица, да не спомињемо значај који Компанија Новости, као велика медијска кућа, има у српском друштву.

Ако Влада хитно не предузме мере поводом проблема које смо навели, заполени у Новостима бице принудјени да чињенице о свему овоме изнесу у јавност.

Колегијум Вечерњих новости

Коментари (4)

Остави коментар
нед

27.03.

2016.

DiBek [нерегистровани] у 23:48

Pogresna adresa

Nikako mi nije jasno, gospodo, zasto pisete premijeru i sto pozivate drzavu? Koliko me secanje sluzi "Novosti" su. vecinski, privatna firma i imaju "gazdu". Slobodno se obratite svom vlasniku i prepustite njemu da resava sporna pitanja ako ih ima a vi radite svoj posao, pravite dobru novinu.

Одговори
нед

27.03.

2016.

Casper [нерегистровани] у 11:31

Kuknjava

Kukaju, a što ne plate porez državi? Nije daleko dan kada će katanac da bude stavljen na Novosti. Sa Tanjugom se počelo, Sport je sledeći, neka se pripreme...

Одговори
суб

26.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:05

Ko je kriv?

Ne tako davno, 9.3.2016. objavili ste tekst pod naslovom "Kasnimo zbog stamparije Blic", sto moze da se proveri na vasem sajtu. Pa, gospodo draga, zbog koga kasnite, dogovorite se izmedju sebe? Nemojte da pravite teorije zavere i vracate se u 90-te.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:594857-Kasnimo-zbog-Stamparije-Blic

Одговори
суб

26.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 14:46

bez politizacije, molim

"Majstori" koji trenutno upravljaju Novostima na čelu sa direktorom i gl.urednikom, u najboljem maniru 90-ih i Dušana Čukića, prebacuju jedan kvar na mašini u sferu politike i "zavere" protiv vladajućeg režima koji ih je i postavio na ta mesta. Prosto je neverovatno kako se u Srbiji istorija, bliža i daljnja redovno ponavlja i niko od nje ništa ne nauči...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси