Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Светско првенство новинара скијаша: Од велеслалома до избеглица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 03. 2016.

Аутор: М. Витомитовић Извор: УНС

Светско првенство новинара скијаша: Од велеслалома до избеглица

На овогодишњем Светском првенству новинара скијаша одржаном од 13. до 20. марта у италијанском Сестријереу, Србију су представљала четири новинара скијашке секције Удружења новинара Србије - Бојана Пепић, Мирко Милићевић, Марко Ђурица и Миљан Витомировић.

 

На 63. сусрету Међународног ски клуба новинара (СЦИЈ) учествовало је готово 200 новинара из 32 земље из целог света. И овог пута остварени су добри резултати у велеслалому. Бојана Пепић је у конкуренцији јуниорки била одлична осма од 34 такмичарке. Мирко Милићевић и Марко Ђурица заузели су 12, односно 14 место у категорији јуниора, а сениор Миљан Витомировић био је 19. у конкуренцији 26 новинара скијаша.

Ово незванично светско првенство новинара у скијању одржано је у предивном амбијенту Алпа, на граници Италије и Француске. Скијалиште Виалатеа обухвата неколико места, од Прађелата и Сетријереа, до Сансикариа и Клавиереа, удаљених нешто мање од 100 километара од Торина, познатог по фабрици аутомобила Фијат. И управо су заставе својих земаља на отварању, али и умеће на велеслаломској трци, новинари показали на стази која носи име оснивача фабрике и скијалишта у Сестријереу, Ђованија Алберта Ањелија.

 

За италијански регион Пијемонта је ово био један изузетан догађај о чему сведоче и срдачни поздрави градоначелника Сестриереа, Валтера Марина и градоначелнице Прађелата, Монике Бертон, али и свечани пријем које су организовале градске власти у Торину. Ове је године обележена 10. годишњица од зимских Олимпијских игара 2006. године одржаних управо у Торину.

С обзиром на то да СЦИЈ сусрети нису само такмичарски, већ да се на њима размењују професионална искуства и разговара о многим озбиљним и актуленим темама, ове се године на округлим столовима расправљало о економским ефектима организације Олимпијских игара на развој те регије Пијамонта у Италији, као и о извештавању о мигрантској кризи у Европи, Африци и Блиском Истоку.

На том је панелу говорио и генерални секретар Европског удружења новинара, Рикардо Гутијереш, а закључак је био да новинари у свим земљама морају да покажу више одговорности у праћењу мигрантске кризе и да се због претеране патетике у репортажама о трагичним судбинама људи, што је несумњво, заборавља на истраживачко новинарство о питањима узрока и последица кризе.

Иначе, СЦИЈ је основан далеке 1955. у време Хладног рата као начин спајања новинара пре свега земаља Истока и Запада, а Југославија је била међу земљама оснивачима и присутна на првом сусрету у француском Мерибелу. Данас има више од 2000 чланова у 46 земаља, сваке године се на годишњем сусрету окупи приближно 200 новинара и 64. првенство биће одржано наредне године у скијалишту Вал Ценис у Француској.

 

На „Националној вечери“ свака од земаља учесница представила је производе своје гастрономије, а дружећи се међусобно новинари имају прилику да упознају и различите културе. Наша репрезентација предтсавила је домаће производе из Ковиља и из централне Србије. Гости нашег штанда уживали су пробајући ковиљску дуњевачу, чварке и суву печеницу, као и чувену виљамовку, ајвар, љутеницу и козји сир.

Oвогодишњи сусрет Међународног удружења новинара скијаша требало je да буде одржан на Копаонику, јер је ски секција Удружења новинара Србије добила поверење за организацију на прошлогодишњем сусрету у шпанској Бакеири Берет. Међутим, и поред подршке државе, одустало се јер није сакупљен новац за неопходан буџет због тешке економске ситуације и незаинтересованости спонзора у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси