Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милутину Здравићу казне због продавања новина на „монтажним објектима“ – столу и столици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Милутину Здравићу казне због продавања новина на „монтажним објектима“ – столу и столици

Власник и уредник листа “Жупска реч” из Александровца Милутин Здравић одговоран је што је 16. маја и 4. јула 2014. године на јавној површини у овом месту поставио “столицу и сто са новинама ради продаје без одобрења надлежног органа”, пресудио је у децембру Прекршајни суд у Крушевцу и обавезао Здравића да за ове прекршаје плати казну од 10.000 динара увећану за трошкове поступка.

 

Здравић је, по оцени судије Светлане Рашковић, учинио прекршаје чланова 69. и 75. Одлуке о постављању мањих монтажних објеката на јавним површинама на територији општине Александровац.

Милутин Здравић “Жупску реч” објављује и продаје на улицама Александровца већ 25 година.

У току 2014. године два пута су му на улицама Александровца прилазили комунални инспектор Милорад Ристић, инспекторка екологије Милена Ковачевић и начелник инспекцијске службе Негован Ивановић и написали му прекршајне пријаве због тога што је “на јавној површини” поставио  једном сто, а други пут столицу на којима је поређао новине.

Како Здравић каже за УНС, зна да су инспектори пријаве писали “по налогу председника Општине Југослава Стајковца о којем је пре тога писао критичке текстове”.

Здравић за УНС каже и да га “председник општине прогони и да се чини као да је јачи од Закона и Устава”.

“Обраћао сам се и Министарству културе и информисање и Заштитнику грађана. Нико ништа не сме да уради. Људи се плаше да купују новине од мене, нико не сме да се рекламира. Довео ме је на руб егзистенције. Они немају право да ми забране да продајем новине, зна се под којим условима се забрањује продаја новина. Какав монтажни објекат, поставио сам столицу да имам где да ставим новине, то радим већ 25 година. У новинарству је било тешких времена, али чини ми се да никад није било мање слободе него данас. Слобода медија данас је отрцана парола”, закључује Здравић.

Како је истакао у одбрани, “на његово питање инспектору зашто му пишу прекршајне пријаве када он већ годинама на том месту по Закону продаје новине, инспектор Ристић му је одговорио да то чини зато што је у тој новини објавио чланке у вези са председником општине чија садржина није одговарала председнику”.

Председник општине Југослав Стајковац демантовао је УНС-у ове тврдње. Он истиче да Милутин Здравић, као и сви, има право да продаје новине, али на за то Законом и одлукама општине предвиђеним местима.

“Не могу ја њему да забраним да продаје новине, али то мора да ради на законом прописан начин, као и сви. То што је он 25 година нелегално продавао новине на јавним површинама, не значи да надлежни органи не треба сад да реагују. Ја са тим немам ништа. То је у надлежности Комуналне полиције”, рекао је Стајковац.

Он додаје да разуме да је на јавној функцији и да је подложан критици, као и да га многи не воле, али истиче да нико нема право да га вређа.

“Милутин Здравић у ‘Жупској речи’ редовно пише лажи о мени, вређа и мене и чланове моје породице. Све што ја могу да учиним је да га тужим, али не и да му забраним да продаје новине”, каже Стајковац.

Подсетимо, председник општине Александровац је неправоснажном пресудом суда у Брусу обавезан да плати 2.500 динара казне због крађе 50 комада локалног листа “Жупска реч”. Он је у мају 2014. године, са клупе испред александровачке Поште, узео 50 комада “Жупске речи”, које је на улици продавао Здравић и однео их.

Стајковац се на суду правдао да није украо новине већ да је новине однео у општину, одакле је намеравао да позове колегу Здравића да дође код њега, како би му исте платио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси