Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Посланичко питање Звонимира Стевића: Шта ћете предузети да спречите гашење “Јединства”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 03. 2016.

Извор: УНС

Посланичко питање Звонимира Стевића: Шта ћете предузети да спречите гашење “Јединства”

Народни посланик Звонимир Стевић затражио је од Министасртва културе и информисања и Канцеларије за Косово и Метохију одговор на питање шта ће предузети да спрече гашење „јединства“ као јединог српког гласила на КиМ. Посланичко питање објављујемо уз незнатна скраћења.

Поштована председнице, поштовани народни посланици, питање постављам Министаству културе и информисања и Канцеларији за Косово и Метохију.

Готово два месеца људи на КиМ и избегли из њега са неверицом ме питају да ли је могуће да ће “Јединство” бити угашено. Ко је то, када, где и са којим правом одлучио да настарији лист у Србији, после “Политике”, и једино штампано гласило Срба на КиМ напрасно, изненада и без икаквог објашњења укине, са образложењем да је довољно интернет издање.

 С обзиром да сам прво радно ангажовање имао управо у том листу као новинар дубоко сам потресен и самом помисли да би „Јединство“ могло бити угашено. Колико ја знам  јавно предузеће "Панорама“ је законски, легално и успешно трансформисано у Установу са обавезом да издаје Јединство и часопис за књижевност и културу "Стремљења“.   Дакле, Влада је својом одлуком пронашла право, једино и правно коректно решење за опстанак "Јединства". Упознат сам да су медијска јавност у Србији и невладин сектор  приликом јавне расправе о Закону о информисању подржали члан Закона о информисању за оснивање Установе "Панорама" управо због опстанка листа "Јединство".  Из напред реченог јасно се види да је Влада јасно препознала  јавни интерес  и значај овог листа за Србе на КиМ.

Такође сам упознат да се Синдикат "Панорама", као и Клуб новинара, некадашњи Актив новинара „Јединства“, у неколико наврата обраћали писано Канцеларији и да нису добили никакав одговор. По њиховим наводима Канцеларија их игнорише а за решавање статуса  "Јединства" задужени су чиновници из Канцеларије који у свему овоме виде личне и појединачне интересе. По њиховом мишљењу, то су људи  који не разумеју ни проблем КиМ нити проблем информисања Срба на КиМ, већ им је циљ сасвим нешто друго.

Као бивши новинар „Јединства“ и човек са Косова и Метохије знам колико „Јединство„ значи Србима на КиМ као и протеранима. То је за све нас више од новина. Нема зато никаквог разлога за журбу и предлог за гашење.

Најновија генерација његових радника новинара и уредника је достојанствено наставила да брани традицију "Јединства" и у тешким новонасталим условима после  прогона из Приштине и узурпације целокупне имовине.

 Сада неко из Канцеларије за КиМ, изузетно упоран у намери да преиначи важећу законом прописану одлуку Владе Србије и из ко зна којих мотива „Јединство“ у српском народу изузетно цењени лист са традицијом дужом од 70 година, жели да претвори у некакво ONLINE издање повређујући са тиме интересе запослених у њему и поништавајући право овдашњих људи на информисање на свом језику и писму чиме би се драстично  и директно подрио и сам идентитет Срба на Космету и свих истераних и протераних са КиМ.

 Наиме, по мојим сазнањима Канцеларија за КИМ има намеру да преко Установе "Панорама" која постоји на основу члана Закона о информисању а због листа "Јединство", оснива у Београду некакве, продукције, агенције, мултимедијални центар за информисање Срба на Косову и Метохији а истовремено штампано издање " Јединства" угаси јер ће наводно бити на интернету.    

Питам -  како Канцеларија планира да путем електронских медија које би основала са седиштем у Београду у оквиру Установе "Панорама" информише Србе на КиМ, а „Јединство“ пребацила на интернет издање? Замислите да ли је интернет доступан и да ли га користе људи из малих засеока по Косову и Метохији? Свима на Косову и Метохији као и запосленим у „Панорами“ – „Јединству“ је јасно чему би служиле те продукције и агенције у Београду које би биле у оквиру „Панораме“, и ко би био запослен у њима?

Постављам питање  Министарству културе и Канцеларији за КиМ које ће мере предузети да спречи намере за гашење "Јединства" као јединог српског гласила на КиМ? Ја се надам да до тога неће доћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси