Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Телевизије одмах треба да почну да поштују регулативу о заштити деце од штетних програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 03. 2016.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Телевизије одмах треба да почну да поштују регулативу о заштити деце од штетних програма

Регулатива у области заштите деце од неприкладних телевизијских садржаја не поштује се и потребно је да медији без одлагања почну да примењују прошле године усвојени Правилник о заштити права малолетника, али и да Регулаторно тело за електронске медије, као доносилац овог подзаконског акта, строже кажњава одговорне за његово кршење како медијски систем у Србији не би у пракси нарушавао права деце, закључак је округлог стола који су у Београду организовали канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији, Удружење новинара Србије и Регулаторно тело за електронске медије.

На округлом столу под називом „Примена новог система означавања ТВ програма неприкладних за децу“ учествовало је 60 представника националних, регионалних и локалних медија у Србији, медијских стручњака, студената новинарства, затим представника независних државних институција и невладиног сектора.


„Медији, а нарочито телевизија, су важно средство за социјализацију деце и адолесцената. Телевизија сама по себи није ни добра ни лоша за социјализацију детета. Телевизијски програми нуде и позитивне и негативне моделе понашања. Истраживања су показала да многа мања деца не могу да направе разлику између онога што виде и онога што је стварност. На пример, гледање насиља и негативних модела директно је повезано са агресијом и повећаним страхом“, рекао је директор УНИЦЕФ-а Мишел Сен-ло и додао да су емитери одговорни за примену система означавања и давање правих информација родитељима о ТВ садржају који приказују.

Директор УНИЦЕФ-а апеловао је и на родитеље да заштите децу од негативних ефеката садржаја који се приказују на телевизији, да буду присутни када деца гледају телевизију, разговарају са њима о садржају који се гледа било да је прикладан или неприкладан за њих.

„Правилник о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга је до танчина разрадио све оно што се тиче заштите малолетника у програмским садржајима. Регулаторно тело није само репресивни орган, већ у сарадњи са пружаоцима медијских услуга покушава да изнађе најбоље начине да заштитимо малолетнике од програмских садржаја који би могли бити штетни за њих. У тројној вези Регулаторно тело, уредници и родитељи, мислим да ћемо да дођемо до тога да врло брзо ти садржаји који су сада доступни најмађима буду на неки начин протерани из програма и да и као земља, и као медији, и као људи, се призовемо реду и дисциплини“, рекао је Ненад Јанковић, генерални секретар Регулаторног тела за електронске медије

„Правилник је донет пре годину дана и примећујемо да постоји извесно лутање у примени пре свега од стране РЕМ-а“ рекао је потпредседник Удружења новинара Србије Зоран Станојевић и додао да УНС мисли да је највећа одговорност на РЕМ-у који има функцију да дисциплинује оне који су недисциплиновани, што врло често није лако, а свакако није пријатно, али да РЕМ то мора да ради јер нема већег интереса од менталног здравља деце.

Потпредседник Удружења новинара Србије рекао је да медији не морају да чекају да им се правила намећу већ да се сами, у циљу заштите интереса деце, залажу да се ваљано обележавају програми. Станојевић је говорио о улози медија када је у питању утицај на родитеље, као јако важан елемент у овом послу, јер су заправо они са децом која су пред екраном и напоменуо да родитељи дају смисао обележавању програма.

„У том тројсту, регулатор, медији, родитељи, свако треба да испуни свој задатак“, рекао је Станојевић.

Уз представљање одредби Правилника Срђан Миљковић из стручне службе Регулаторног тела за електронске медије приказао је примере кршења тог подзаконског акта од стране националних емитера. У примерима видео секвенци из програма показано је неодговарајуће обележавање, неправилно најављивање програма који носи старосну ознаку и неодговарајуће време емитовања програма са садржајем који може штетити деци.

Представници Регулаторног тела рекли су на округлом столу да се показало да уредници нису читали Правилник о заштити права малолетника. Наведени су и примери програма означеног са по новој регулативи непостојећим ознакама 14 или 15 уместо са прописаним 12, 16 или 18.

У дискусију у Београду укључили су се и представници Већа Агенције за електронске медије из Хрватске Гордана Симоновић и Роберт Томљеновић који су објаснили правила која се код њих примењују и навели да скоро да нема емитера који их крше.

Округли сто почео је емитовањем видео спота из кампање „Прави програм за прави узраст“ у ком се апелује на родитеље да обрате пажњу на ТВ програме који њихова деца гледају и промовише порука да нису сви програми намењени деци.

Спот је емитован на националним телевизијама у оквиру кампање коју су заједно покренули Регулаторно тело за електронске медије, УНИЦЕФ у Србији и Удружење новинара Србије. Главне поруке ТВ спота нашле су се и на билбордима у највећем броју градова Србије. Кампања је обухватила и детаљна објашњења за емитере и родитеље у вези са системом означавања, која су дата на микро сајту www.tvoznake.rs чији је садржај промовисан преко друштвених мрежа Фејсбук и Твитер.

Два округла стола на тему правилне примене система означавања ТВ програма неприкладних за децу организовали су УНИЦЕФ, УНС и РЕМ. Први округли сто одржан је у Крагујевцу и окупио је тридесетак представника локалних медија и градских служби које се баве заштитом права деце.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси