Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари ветерани УНС-а прославили Савиндан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 01. 2016.

Аутор: Д.П.

Новинари ветерани УНС-а прославили Савиндан

У среду 27. јануара 2016. г., чланови Клуба новинара ветерана „Београд“, по традицији, прославили су дан посвећен Св. Сави. Овом приликом прочитани су пригодни текстови колегиница Данице Диковић Ћургуз „Растко Немањић – Свети Сава (1193-1235)“ и Богумире Пејчић „Семиотика поезије о Светом Сави“.

Први – са ауторкиним закључком да би се могло рећи „да у целокупној српској историји нема још једне такве личности, као што је био Растко Немањић – Свети Сава“, те други – са ауторкином констатацијом да песме „српских писаца и народна епска песма показују да се Свети Сава руководио начелима хода Стефана Немање ка очувању српске државе путем учвршћивања династије и, нарочито, путем православне вере“. Овим текстовима прилог из својих историјских истраживања дао је и колега Новица Стевановић, рекавши да је у народу, заправо, Карађорђе друга личност са титулом вожда а да је први с њом био управо Свети Сава.

Клуб је прославио и 91. рођендан свога колеге, једног од најстаријих чланова Удружења – Растка Гузине, рођеног на овај дан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси