Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Добродошла у Новинарску школу УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 01. 2016.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Добродошла у Новинарску школу УНС-а

Читам на сајту Цензоловке како Биљана Србљановић на Фејсбуку критикује Новинарску школу Удружења новинара Србије због Зорана Ћирјаковића, новинара и предавача ког из неког разлога не воли. Све што је објавила на рачун УНС-а нетачно је. Ћирјаковић не "држи плаћену ‘школу новинарства’ у Удружењу новинара Србије". Он је један од 25 предавача у школи. Ради се о школи која постоји 18 година, није лажна да би добила поспрдне наводнике какве јој Биљана Србљановић качи. Сигурно је најозбиљнија новинарска школа код нас, коју похађају промућурни млади људи, махом студенти.

Није Ћирјаковића за предавача звала Љиљана Смајловић, нити је бирала иједног предавача у било којој од три школе УНС-а, како сугерише у свом коментару. То знам, јер водим школе и бирам тим. Ћирјаковић је познати новинар, пише за Време, НИН и Политику, чији је колумниста. У школи предаје баш оно што пише, чланак и коментар, а не вест и извештај, како се Биљана Србљановић изругује. 

Школа не кошта 45.000, како тврди Биљана Србљановић, већ 43.000 динара, са све ПДВ-ом. Настава не траје целе године, како тврди Биљана Србљановић, већ три месеца, викендом. У најбољем случају могло би се рећи да настава траје 6 месеци, јер школа уписује две групе годишње. Новинарску школу издржавају њени полазници. Нема ни страних ни домаћих донација. 
Биљана Србљановић још тврди да се све неистине које је изнела “могу проверити на сајтовима”. Није, наравно понудила линкове па да сами проверимо да ли је баш како тврди. 

У Новинарској школи учимо полазнике да се тврдње поткрепљују подацима, да се извори проверавају и да је важно да буду релевантни. Зато Вас, Биљана, позивам да похађате Новинарску школу и будете наш стипендиста.

Ево линка који ће решити једну мистерију из Вашег коментара, када је у питању УНС. Кликните на линк http://uns.org.rs/o-nama/files.html, отворите Правилник о наградама УНС-а. Тамо ћете наћи одговор на питање које сте поставили и на лажну дилему коју сте унели. Прошлогодишњи добитник награде УНС-а за колумну “Богдан Тирнанић”, Мухарем Баздуљ, добио је диплому и златни прстен. Новчаног износа, за који тобож питате, нема. 

Награде УНС-а које имају новчани део, јер имају дародавце, су пре изузетак. То су награде за новинарску борбеност “Александар Тијанић” и новинарску хуманост “Ђоко Вјештица. 

У новинарству се подаци проверавају пре него што се износе у јавност. Томе учимо полазнике школе УНС-а.

Драгана Бјелица, менаџер Образовног центра УНС-а у оквиру ког је и Новинарска школа
Београд, 31. децембар 2015.

Одговор на текст “Ја багата, ти гавно” који је Цензоловка објавила на свом сајту у рубрици Мишљења, 31. децембра 2015. године, чији је аутор Биљана Србљановић, а извор Фејсбук

Коментари (8)

Остави коментар
сре

06.01.

2016.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 12:59

KAKO JE PONEKAD TEŠKO BITI PRI ZDRAVOM RAZUMU

Jedan od najbitnijih uslova za korišćenje zdravog razuma u polemikama i komentarima je svako odsustvo ostrašćenosti,bilo ili ne bilo sa elementima mržnje,nezavisno od toga da li je u pitanju ličnost ili tema o kojoj je reč.
Pri tome,uvek bi morali da imamo na umu da: Kad god govorimo o drugim ljudima gotovo uvek govorimo u stvari jedino o sebi.

Одговори
уто

05.01.

2016.

Slavujko [нерегистровани] у 14:41

Pljuvaci (ce)...

"Ako umete bolje - siroko vam polje" - valjda tako nekako narod odavno govori...
Tacno je da je dosta "novinara" koji su jedini citaoci svojih tekstova. Ali je jos tacnije da kada o drugome lose govorite - vi postajete dobri.
Zapamtite da pljuvanjem u vis - pljuvacka moze da padne na vasu ( lepu) glavu...

Одговори
пон

04.01.

2016.

Sa poštovanjem mr.Milica Stojković ex prva violina Simfonijskog orkestra RTS predstavnik za štampu RTS i najstariji web i video novinar RISING VOICES (84) [нерегистровани] у 21:45

PRVA GENERACIJA WEB NOVINARA

Ja sam prva generacija škole web novinara UNSa koja je dobila diplome RISING VOICES i to u 76. godini.Naravno, da sama škola i nijedna diploma ne mogu da garantuju uspeh u profesiji.Mnogo truda, vremena i unapredjivanja stečenog znanja ulaže samo pojedinac.I og njegovog dotadašnjeg obrazovanja,talenta i mnogo odricanja zavisi da li će ostaviti trag ili ne.Zato ova škola samo dopunjuje profil pojedinca a šta će on postići zavisi samo od njega a ne diploma.Na youtube imam autorski kanal sa veoma dobrom reputacijom i to za samo 8 godina a prošle godine sam napunila 84. .Zato se zahvaljujem UNSu što mi je omogućio u dubokoj starosti da napravim veliki profesionalni uspeh i toplo preporučujem svima da se nadogradjuju .Naravno, talenat se ne može naučiti!
https://www.youtube.com/user/violina12/featured

Одговори
пон

04.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:21

Ko to beše?

Izvinite, ko to beše Biljana Sprdljanović ?

Одговори
суб

02.01.

2016.

Kvazidemant [нерегистровани] у 15:49

Vecernja skola

Vecernje skole su zamenjene vikend skolama. Bas ste demantovali Biljanu, nije 45000 nego 43000 din. svaka Vam cast na preciznosti i tacnosti. Ta razlika od 2000 din. zaista pravi ogormnu razliku i potpuno opravdava postojanje Vase tromosecne vikend skole medicinske brace!

Одговори
суб

02.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 15:06

САМО НАПРЕД!

Згрожен сам нападом на школовање новинара. Читав век сам, а и сада не одустајем, провео у часној професији која је имала и просветитељску улогу. То су могли да спроводе учени људи и са схватањем да у образовању стално морају да напредују. Веома је важан таленат, што је, на жалост, већ деценијама далеко од студената журналистгике - тврдим из искуства да се многи дипломци приљубљују редакцијама ненаучени основним постулатима заната. Због тога је и УНС својевремено основало ”курсеве” да надомести испуштено и, док се још може, сачува генерације. Сад и то смета наводним елитистима попут извикане Србљановићеве и грде, на заслепљеној идеологизацији, пројекте који доносе само бољитак. Ако сте реаговали, али знате ону изреку о караванима што пролазе и...Не исписујем значајан део народне мудрости да не бих ни Вас ни себе сврставао међу оне којима не припадамо. Зато: само напред!

Одговори
суб

02.01.

2016.

anonymousani [нерегистровани] у 13:02

biki

Mislim da je suvišno komentarisati bilo kakve ptiče od Biljane Srbljanović .Vaš rad pozdravljam i napred uz Božiju pomoć .

Одговори
пет

01.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:49

haha

hhaha, jos jedna skola vikendom

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси