Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јелена Попадић прва добитница УНС-ове награде „Александар Тијанић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 12. 2015.

Извор: УНС

Јелена Попадић прва добитница УНС-ове награде „Александар Тијанић“

Новинарка „Политике“ Јелена Попадић прва је добитница награде Удружења новинара Србије (УНС) за борбеност у новинарском изражавању “Александар Тијанић”. Награда “Александар Тијанић” додељује се за текстове, прилоге објављене у штампаним, електронским или онлајн медијима, али и за новинарски потез који би завредео ову награду.

 

На конкурс је стигло 17 предлога за награду из 15 редакција. Жири који су чинили новинари Славољуб Ђукић (председник) и Ненад Љ. Стефановић, председница УНС-а Љиљана Смајловић и кћерка Александра Тијанића Зара Тијанић Јевтовић, одлуку о добитнику је донео једногласно.

„Жири је одлучио да прву награду 'Александар Тијанић' додели Јелени Попадић, тридесетчетворогодишњој новинарки 'Политике' која је протекле године на страницама овог листа демистификовала значење синтагме истраживачко новинарство, откривајући како то изгледа када се истраживањем чињеница и њихове позадине баве репортери који не иду у лов на људе и којим није задатак да покрећу хајке. Јелена Попадић је ове године истраживала финансирање медија и невладиних организација. Почела је од сувих финансијских извештаја да би нам, истражујући, проверавајући и упоређујући податке, открила неслућене везе политике и привреде, међународне заједнице и  домаћих организација, пара и идеала, допадљивих фраза и стварних утицаја“, стоји у образложењу жирија.

Образлажући предлог да Јелена Попадић добије награду „Александар Тијанић“, Даница Поповић је написала: „Оно што је српској јавности потребно јесте вредан и паметан новинар који ће ископати вест и у најбољој намери је пласирати јавности. То што ниједна неспорна неправда након њених текстова неће бити санкционисана, вероватно јој подједнако тешко пада као и свима нама. Она је, барем, урадила све што је до ње“.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 2.000 евра у динарској противвредности и биће уручена 22. децембра 2015. године, на додели годишњих награда УНС-а.

Коментари (5)

Остави коментар
уто

15.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:48

Достојна

Достојна награде имена Александра Тијанића.

Одговори
уто

15.12.

2015.

Citalac Politike [нерегистровани] у 19:03

Smešno

Borbenost?! Istraživanje?! Ne budite smešni! Tijanić se prevrće u grobu sada. Što niste rekli ko su bili ostali kandidati. Sve liči na to da Ljiljana Smajlović kupuje poslušnost ove novinarke iz Politike.

Одговори
уто

15.12.

2015.

Ljubinka Kisin [нерегистровани] у 18:00

Re: Prava odluka Zirij-a

Sve cestitke Zirij-u na pravoj odluci. Presrecna sam sto ima jos dobri ljudi koji znaju da vrednuju kvalitet. Svaka novinarska kuca bi pozelela da ima takvog novinara.Jeleni cestitamo . Ovo je dokaz omladini da PRAVI I ISKREN rad bude nagradjen.

Одговори
уто

15.12.

2015.

Tanjella3 [нерегистровани] у 16:27

Bravo

Cestitam drugarice na ovom postignucu. Divan si covek, majka, novinar,... Ponosna sam na tebe. Kiss

Одговори
уто

15.12.

2015.

Stefan Niciforovic [нерегистровани] у 15:40

Politika

Sramna odluka zirija!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси