Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Синдикат “Независност” Танјуга: Директорка тражила да сви раде, а неће да исплати зараде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 12. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Синдикат “Независност” Танјуга: Директорка тражила да сви раде, а неће да исплати зараде

Половина запослених у Танјугу, којима је 16. новембра увече телефоном јављено да више не долазе на посао, неће добити новембарске плате, нити ће им бити уплаћени доприноси за пензионо и социјално осигурање, каже Удружењу новинара Србије уредник у Енглеском сервису и потпредседница Синдиката Танјуга “Независност” Бранислава Станишић.

 

У правној служби агенције групи ових радника је објашњено да је Одлуком Владе Србије о гашењу Танјуга свим запосленима радни однос престао 31. октобра 2015. године, мада она и даље ради и није брисана из Регистра привредних субјеката.  

„То значи да ћемо у децембру добити решења о престанку радног односа с датумом од 31. октобра и да нам неће бити исплаћене новембарске зараде и накнаде за превоз“, рекла је Станишић за УНС.

“Пошто Закон о раду не допушта усмено отказивање уговора о раду, ни дискриминаторске мере према запосленима, 18. новембра смо поднели пријаву инспекцији рада, а 7. децембра и Републичкој буџетској инспекцији због основане сумње о ненаменском трошењу средстава”, навела је она.

Према њеним речима, Бранка Ђукић, која обавља дужност директора, почетком новембра тражила је од запослених да наставе да раде како би Танјуг могао да опстане у смањеном обиму као приватна новинска агенција.

„Тада је обећала да ћемо бити плаћени за свој рад и да ће сви, чија радна места буду угашена, добити отпремнине. Мада је 16. новембра половини запослених забранила да раде, без решења о раскиду радног односа, они су ипак наставили да долазе на посао до краја месеца. Сада Бранка Ђукић неће да им плати чак ни 16 дана ефективног рада. Другој половини запослених је 21. новембра саопштила да Танјуг више не постоји, да раде за пилот фирму која ће бити приватна национална новинска агенција. Потом је у име ЈП НА Танјуг у гашењу са њима потписала уговоре о делу на основу којих ће им бити исплаћене новембарске зараде и сви доприноси“, испричала је Станишић за УНС.

Она је указала да је Владином одлуком директорка овлашћена да по уговору о делу ангажује само одређен број стручних лица за послове гашења Танјуга, а не и за бављење медијском делатношћу, а поготово не за формирање друге новинске агенције.

„Овде је реч о поигравању радно-правним статусом запослених и кршењу Владине одлуке“, оценила је Станишић и истакла да постоји основана сумња о преусмеравању буџетских средстава додељених Танјугу за рад неке нове, не зна се које и чије фирме.

“Влада Србије је 30. октобра из буџетске резерве издвојила 17.458.000 динара, а 28. новембра још 20, 7 милиона како би свим запосленима биле исплаћене зараде и друга примања по основу рада до дана престанка радног односа. Пошто Бранка Ђукић одбија да из тих средстава исплати новембарске зараде, доприносе и накнаде за превоз половини запослених којима је претходно ускратила право на рад, мораће да буџетској инспекцији каже за коју фирму ради, ако је Танјуг угашен 31. октобра, и на шта троши наше бруто плате”, наглашава Станишић.

Станишић је додала да ни сви запослени неће добити отпремнине, како су обећали премијер и министар рада.

“Изостављени су они који имају услов за пензију, а појединцима није признат радни стаж који су сами уплаћивали, нити онај по основу ауторског уговора, па су им отпремнине умањене. То је учињено на основу тумачења Одлуке Владе Србије о вишку запослених у процесу приватизације за 2015. годину, које је Правној служби Танјуга накнадно доставило Министарство рада”, тврди Станишић.

“У објашњењу Министарства је наведено да је циљ Владине Одлуке обезбеђивање средстава за улагање у ново запошљавање и самозапошљавање. Међутим, поставља се питање зашто се поменута Одлука примењује на Танјуг, када је његова приватизација пропала”, истиче потпредседница Синдиката Танјуг “Независност” и додаје да је због неодговорности и пропуста надлежних прекршен закон и није извршен пренос капитала и подела бесплатних акција запосленима у Танјугу, што је и довело до гашења фирме.

“Влада је обећала исплату отпремнина запосленима као вид компензације”, наглашава Станишић.

“Ако је циљ штедња буџетских средстава, питање је како то да се штеди на неколицини запослених које надлежни терају у превремену пензију, док истовремено исплаћују отпремнине и половини запослених Танјуговаца којима је обезбеђен посао и већ раде за другу фирму”, запитала је она.

Станишић је указала да сви имају право да раде до 65 година, па стога имају и право на отпремнину због самозапошљавања и превазилажења проблема у тражењу новог запослења и најавила да ће се запослени, којима су ускраћена права на рад, за новембарску зараду и отпремнине обратити Влади и надлежним министарствима, а уколико они не реагују, потражиће заштиту на суду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси