Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Медији у хаосу закона и беспарици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 11. 2009.

Медији у хаосу закона и беспарици


Стање у информативним и графичким предузећима на подручју Регионалне привредне коморе Зајечар, која окупља осам општина оба тимочка округа, Борски и Зајечарски, је  алармантно.

Најчешће, неуспешна  приватизација медија,  лоши или недоречени закони од којих се већина и  не поштује, висока издвајања држави и агенцијама и  беспарицом сужено тржиште, само су неки од, у  низу наведених, проблема са којима се суочавају медији, речено је  у Зајечару на седници Одбора за графичку индустрију, новинско-издавачку и информативну делатност Регионалне привредне коморе.

За приватизацију је, по ко зна који пут,  речено да је до затварања довела скоро сва крајинска гласила, а новинаре и медијске раднике на ивицу социјалне беде. Једини пример који одступа од претходне констатације је Радио телевизија Зајечар, која,  иако суочена са све мање пара, ипак, по стандардима професије, успешно ради. Вишку запослених пружена је  шанса да по социјалном програму,  200 евра по години стажа, напусти РТЗ.  

На седници Одбора, значајна пажња је посвећена, по хитном поступку донетим, Изменама  Закона о јавном информисању.
Члан Управе УНС-а Јованка Станојевић изнела је хронологију борбе УНС-а против овог закона.

– Изменама Закона о јавном информисању доведена је у питање слобода изражавања и опстанка медија, посебно на локалном нивоу. Примера ради, драконским  казнама  за  јавна гласила, уреднике, новинаре и издаваче, а  изостављањем  одговарајућих санкција за државне функционере, као и низом  других измена, нарушава се равнотежа права, обавеза и санкција у систему јавног информисања, рекла је Станојевићева.

По овом закону, санкционишу се само новинари и медији, иако систем јавног информисања подразумева и друге учеснике, па се намеће питање докле ће  по креаторима овог, за УНС и стручну јавност антиевропског и Уставу Србије противног закона, политичари, министри, државни чиновници и посланици бити заштићени као „ретке врсте“.

Јованка Станојевић је додала да УНС наставља активности за оспоравање и израду новог закона који треба да праве, пре свих, представници професионалних   удружења и експерти,  у сарадњи са ресорним министарством,  које је приликом креирања претходних измена, познато је,   избегло суд стручне јавности и сарадњу  са еснафским удружењима.

Ј. В. С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси