Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Танјуг инфо“: Жиг споран, медиј неспоран?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 11. 2015.

Извор: УНС

„Танјуг инфо“: Жиг споран, медиј неспоран?

Посланик СНС-а и власник Моја ТВ Саша Мирковић поднео је 20. новембра Заводу за интелектуалну својину захтев за регистрацију жига „Танјуг инфо“. С обзиром на то да жиг „Танјуг инфо“ подсећа на жиг новинске агенције Танјуг – „Танјуг.Тачно“, Удружење новинара Србије (УНС) затражило је мишљење свог правног тима о томе да ли је регистровање оваквог жига у складу са Законом о жиговима.

 

„Закон је јасан када каже да уколико је жиг исти или сличан и уколико је регистрован за исту или сличну класу робе и услуга, по међународној класификацији, он не може бити регистрован. Жиг „Танјуг инфо“ има у свом саставу исту реч као жиг „Танјуг.тачно“, а боје су скоро идентичне (плава, бела и црвена). Такође, поднет је захтев за регистрацију за класе 16, 38 и 41 за које је, између осталих, регистрован и жиг новинске агенције Танјуг. Ако овако погледате, Завод за интелектуалну својину би морао да одбије захтев за регистрацију новог жига“, кажу правници УНС-а.

Међутим, како додаје правни тим, „по Закону о жиговима, жиг престаје да важи уколико је престало да постоји правно лице које је носилац права, осим уколико је право прешло на правне наследнике, а без обзира на то до кад је регистрован“ (жиг новинске агенције Танјуг регистрован је до 2024. године).

„По Закону о јавном информисању и медијима, новинска агенција Танјуг престала је да постоји 31. октобра ове године, без обзира што се још увек у АПР-у води као активно привредно друштво. Ако је тако и ако Влада није одредила правне наследнике, онда би жиг 'Танјуг инфо' могао да буде регистрован“, рекли су правници УНС-а.

Како наводе, поступак у Заводу за интелектуалну својину може потрајати и до 6 месеци.

„Они морају добро да провере да ли су испуњени сви услови за регистрацију и то може да потраје“, рекли су правни саветници УНС-а.

Када је реч о називу медија, ту не важе правила која се односе на жиг. Ако Завод за интелектуалну својину не прихвати жиг, то не значи да Агенција за привредне регистре не може да региструје медиј под именом Танјуг инфо, што је и урадила.

Директорка Танјуга Бранка Ђукић за УНС је потврдила да медиј „Танјуг инфо нема никакве везе с Новинском агенцијом Танјуг“.

На питање да ли намерава да оспори коришћење назива овог медија, који неког може довести у заблуду, Бранка Ђукић рекла је да „с обзиром на чињеницу да је наш статус тренутно дефинисан Одлуком Владе Републике Србије о правним последицама престанка Јавног предузећа НА Танјуг - обавестићемо Владу и ресорна министарства о упису Танјуг инфо у регистар АПР-а“.

Подсетимо, Танјуг инфо регистрован је у Регистру медија 18. новембра, као „дневне и периодичне новине“.

Уредник Танјуг инфа Борис Вуковић рекао је за УНС да „овај медиј нема никакве везе са Новинском агенцијом Танјуг и да је то потпуно нови медиј“ чији је оснивач предузеће Телеграм д.о.о. из Београда”.

“Немамо везе са новинском агенцијом. У оквиру нашег предузећа основали смо медиј Танјуг инфо у ком ће млади новинари учити новинарски посао и радити. Пратимо шта се дешава са Новинском агенцијом Танјуг и жеља нам је била да се сачува име овог бренда и да млади не забораве да је некада постојала велика новинска агенција”, рекао је Вуковић.

Он је додао да им у Агенцији за привредне регистре “нико није рекао да име националне агенције не смеју да користе у свом називу”.

“Предали смо захтев за регистрацију и нисмо имали проблема због имена”, рекао је Вуковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси