Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Стево Лапчевић добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 10. 2015.

Извор: УНС

Стево Лапчевић добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Новинар „Сремских новина“ Стево Лапчевић овогодишњи је добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“, одлучио је данас жири Удружења новинара Србије (УНС). Награда се додељује за новинарску хуманост, иницирање и континуирано вођење акције у медијима којом се шира јавност и надлежни укључују како би решили уочени проблем.

 

Новинар Стево Лапчевић је последњих годину дана провео на терену водећи акцију за помоћ породици Грковић из пећиначког села Обрежа. Својим писањем и активним радом на терену допринео је прикупљању новца за куповину огрева, зимске одеће и обуће, а потом повео и велику акцију за изградњу нове куће за ову породицу, на коју је недавно постављен кров.

Лапчевић је својим текстовима скренуо пажњу и великих националних медија, па су тако о породици Грковић извештавали „Политика“, „Вечерње новости“, РТС у емисији „Квадратура круга“ и тако омогућили да акција буде видљивија за све који желе да помогну.

У предлогу за награду, редакција „Сремских новина“ и директор Драган Ђорђевић навели су да је „новинар, осим људске и професионалне подршке, и личним давањима учествовао у акцији“.

„Акција је и даље у току, а захваљујући нашем новинару, његовим текстовима и личнoм залагању,  у њу се недавно укључила и екипа серијала 'Кућа од срца', што ће допринети да Грковићи добију кућу пре Никољдана, а то је велики успех“, стоји у предлогу за награду.

Награда ће Стеву Лапчевићу бити уручена у понедељак, 26. октобра, у ресторану „Кумбара“.

У конкуренцији је било 16 предлога, а о добитнику је одлучивао жири у саставу Бранко Станковић (председник), Јелена Спасић, Мирољуб Дугалић, Војкан Ристић и Јовица Павловић. Они су једногласно одлучили да награда припадне Лапчевићу.  

Награда „Ђоко Вјештица“  је установљена 2011. године на иницијативу Милоша Бата Милатовића и власника ресторана “Кумбара” Јовице Павловића. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које обезбеђује Јовица Павловић.

Досадашњи добитници ове награде су: Драгољуб Јанојлић, „Независне новине Паланачке“ (2011), Силвија Сламниг, „Курир“ и Садик Хамидовић, Радио „Весеље“ (2012), Тамара Грујић, ТВ „Прва“ и Бранко Станковић, РТС (2013) и Мирољуб Дугалић, „Политика“ (2014). 

Из правилника о Награди:

Награда за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица” додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси