Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радио АС ФМ: Извињавамо се због употребе израза „шалтеруше“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 10. 2015.

Аутор: М. И. Извор: УНС

Радио АС ФМ: Извињавамо се због употребе израза „шалтеруше“

Удружењу новинара Србије (УНС) обратила се радница органа управе Мирјана Лепир реаговајући што je водитељкa Радија АС ФМ Кристина Јовичин у емисији емитованој 12. октобра 2015. године у периоду од 14.30 до 15 сати, шалтерске раднике назвала "шалтерушама".

“У програму емитованом у емисији  Радија АС ФМ, водитељка је шалтерске раднике погрдно назвала 'шалтерушама'. Приликом обавештавања јавности о конкурсу који је расписао Град Нови Сад, млада дама која је водила емисију рекла је да приправници поред гомиле папира висине једног стола, треба да савладају и гомилу шалтеруша. Вечито се води борба против радника у управним органима, али је недопустиво да нас у јавном наступу тако погрдно називају јер новинари и водитељи морају да користе примерене изразе”, изјавила је за УНС радница органа управе Мирјана Лепир.

У Радију АС ФМ УНС-у потврдили су да је водитељка Кристина Јовичин, објашњавајући спору административну процедуру приликом запошљавања, употребила израз 'шалтеруша'“.

„Политика урбаног радија као што је АС ФМ заснива се на приближавању слушаоцу, а то значи коришћење свакодневног говора и жаргона како бисмо им и озбиљне ствари пренели на њима близак начин. То не значи да користимо погрдне изразе, а у овом случају ради се о речи за коју признајемо да је на маргини, али је сваког дана можемо чути”, рекли су у овом радију и додали да им није била намера да увреде госпођу Мирјану Лепир и њену професију, већ да укажу на проблеме са којима се млади сусрећу приликом тражења запослења.

“Уколико се госпођа Мирјана Лепир осетила повређеном због неприкладног израза, овом приликом желимо да се извинимо и у Кристинино и у име Радија АС ФМ. Наравно да ћемо после овог искуства неке речи боље одмеравати пре објаве у етру. Госпођу Мирјану Лепир радо позивамо на радио, уколико жели да се и лично извинимо”, истакли су у Радију АС ФМ.

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
пон

26.10.

2015.

sve_sto_pozelis [нерегистровани] у 22:15

KRISTINA ZA PREMIJERA

Zli jezici, Kristina samo napred!

Одговори
пет

23.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:19

u čemu je problem?

Pa nisu ih nazvali Cepterušama!

Одговори
чет

22.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:54

sta je ovde sporno

Poštovani UNS , zašto je pogrdno nazvati šalterske radnice šalterušama. Da li je pogrdno reći bibliotekarka, šankerica, kasirka, juvelirka, šminkerka . Da li u bilo kojoj knjizi ili Zakonu se navodi reč šalteruša kao diskriminatorski atak, čemu ovoliko davanje prostora jednom običnom dogadjaju. Pozivam UNS da isprati sa kakvim se problemima susreću vlasnici tv i radijskih kuća kada treba da dobiju procenu o zaštiti životne sredine predajne opreme, gde je potrebno stotine papira samo za aplikaciju i neka isprate stručnost osoblja koje traži papire za nešto što nema nikakve veze sa logikom, odnosno gde se bacaju hiljade evra na nepotrebne procene, a da pritom Zakon važi i za onog u Medvedji i onog u Beogradu, pozabavite se malo radom SOKOJ a i OFPS njigovim taksama i mesečnoj papirologiji, a ne ovim banallnim primerima.Pa pozabavite se i koga stavljate u komisije za konkurse po Opštinama. Pozdrav .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси