Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дипломирао први новинар-стипендиста УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 11. 2009.

Дипломирао први новинар-стипендиста УНС-а


Дарко Димитријевић (25), уредник Радио Гораждевца са Косова и Метохије, дипломирао је новинарство као први стипендиста Удружења новинара Србије.

Дипломска тема коју је бранио на одсеку за новинарство Интернационалног универзеитата Нови Пазар, одељења у Београду, била је „Значај локалног радија у изолованим српским срединама на Косову и Метохији“.

У закључку Димитријевић наводи да када су у питању електронски медијиа на Косову и Метохији влада медијски хаос. Међу 39 српских, 5 телевизија и 34 радио станице, и 111 албанских медија, 22 телевизије и 89 радио станица, само је мањи број комерцијалних албанских медија у ситуацији да се издржава од маркетинга. Већина медија, наводи у свом раду Димитријевић, зависи од донатора који финансирају одређене програмске пројекте и огромна већина њих не испуњава ни основне услове за емитовање програма.

У информисању преосталог српског становништва, које осим на северу Косова живи у сеоским изолованим срединама, предњаче београдски медији, а као најслушанију локалну информативну емисију Димитријевић је навео „Дневник“ КОСМА мреже, коју чини пет повезаних локалних радио станица које емитују програм на српском језику.

Анализом информативног програма уочен је недовољан број локалних информација, али и да што је изолована средина са српским живљем на КиМ мања, то је слушаност радио станице већа.
Истраживања слушаности Радио Гораждевца, из Гораждевца крај Пећи, показала су да овај радио у појединим периодима слуша и до 1.200 људи, што је 60 одсто српског становништва општине Пећ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси