Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Михаило Меденица лауреат фестивала Интерфер „Златна Ника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 10. 2015.

Михаило Меденица лауреат фестивала Интерфер „Златна Ника“

Овогодишњи лауреат фестивала и добитници статуе „Златна Ника“ су новинар и члан Управе УНС-а Михаило Меденица и фоторепортер Игор Павићевић за репортажу “Ничија земља, ничији људи, ничији врисак” објављену у београдском “Недељнику”.

 

На 20. фестивалу репортаже Интерфер „Златна Ника“ јуче су у Апатину додељене награде у пет категорија – видео, радио, новинска, фото и друштвено одговорна репортажа.

У категорији видео репортаже прво место и статуу „Златна Ника“ освојила је новинарка РТС-а Драгана Сотировски за репортажу “Пут наде”. Друго место поделили су новинарка телевизије Прва Јована Џинић за репортажу „Бели мантил плаве боје“ и новинар Christo Tomy из Индије и његов ко-редитељ Рајко Ристановић, за репортажу “Apart” (“Одвојен”). Треће место освојио је новинар Радио-телевизије Републике Српске Бранко Лазић за репортажу „Жива глава и винкл“. Плакету Интерфера у категорији видео репортаже добио је новинар „Гласа Америке“ и председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић за репортажу „Нови језички инцидент“, док је специјална награда жирија у овој категорији додељена студенткињи Академије уметности у Београду Сари Мии Јокић за репортажу „Јавна кућа“.

У категорији радио репортаже прво место припало је новинарки Радија Косовска Митровица и чланици УНС-а Маји Фићовић за репортажу „Милица“, друго место новинару Пеђи Чутурило за радио драму „Deep blue“, док су треће поделили новинари Радио Новог Сада, председник Надзорног одбора УНС-а Љубенко Звиздић за репортажу  „Човек вук“ и Мирјана Петрушић за репортажу „Божији подстанар у селу Шајкаш“.

Прво место и статуу “Златна Ника” за новинску репортажу добила је новинарка “Вечерњих новости” Милена Поповић за репортажу “Ако преживи чувај га, ако умре сахрани га“, друго место новинар недељника „Време“ Мирко Рудић за репортажу „ОЛУЈА, 20 година после – Прича моје мајке“, док су треће место поделили сарадник „Политике“ и члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић за репортажу „Драгана између Србије и Сирије“ и репортер магазина „Newsweek“ Момчило Петровић за репортажу „Пут којим само несрећни иду“. Плакету „Интерфера“ у овој категорији добила је новинарка „Вечерњих Новости“ Бојана Царановић, а ова редакција добила је и награду за најбољу годишњу селекцију репортажа.

У категорији Фото репортажа прво место и статуу „Златна Ника“ освојио је фото-репортер „Вечерњих новости“  и члан УНС-а Дарко Дозет за репортажу „Мигрантска криза“, друго место припало је Владимиру Живојиновићу за репортажу „Мигранти у Београду“, док је треће место освојио фоторепортер „Вечерњих новости“ и члан Управе УНС-а Горан Шљивић за фото-репортажу „Транзиција у Србији“.

Прво место и статуу „Златна Ника“ у категорији друштвено одговорна репортажа припало је репоретеру телевизије Н1 Адаму Сантовцу за репортажу „Смеће за енергију“, друго место репортерки „VICE-а“ Сандри Зекић за репортажу „Роботи су међу нама“ и репортерки Fade IN-а из Загреба Антини Братић за репортажу „Џепни револуционар“, док је треће место освојио репортер Телевизије М из Македоније Јован Трпевски са репортажом „Охрид“.

Плакету за допринос медијском стваралаштву освојио је члан УНС-а Влада Маркановић из “Media invent-а” .

Добитници награда добијају статуу “Златна Ника”, заштитницу рада Апатина и симбол победе и тријумфа.

Директорка фестивала Интерфер „Златна Ника“, Тамара Попов навела је да је на овогодишњем фестивалу пријављено више од 300 репортажа из наше земље, региона и света.

„Поред Србије, у конкуренцији су били радови из Македоније, Хрватске, БиХ, Републике Српске, као и Словачке, Француске, Русије, САД, Аустралије, Кине, Индије и других земаља“, рекла је Попов.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси