Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  НУНС упутио притужбу МУП-у и пријаву Комуналној полицији због ометања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2015.

Извор: УНС

НУНС упутио притужбу МУП-у и пријаву Комуналној полицији због ометања новинара

Независно удружење новинара Србије (НУНС) упутило је данас притужбу Министарству унутрашњих послова Србије против неименованог полицијског службеника “због незаконитих и неправилних радњи”, односно због ускраћивања слободе кретања, ометања и дискриминације новинара Божидара Андрејића. НУНС је са редакцијом Истиномера данас упутио и пријаву начелнику Комуналне полиције Београда против комуналног полицајца Срђана Илића због ометања и примене силе према новинарима ове редакције.

 

„Дана 27.09.2015. године око 15:40 часова, на углу улица Светозара Радића и Црногорске новинар Божидар Андрејић наишао је на кордон полиције који је обезбеђивао протестни скуп који се у ово време одржавао. Кретање му је најпре препречио један од полицијских службеника на десном тротоару Црногорске улице, гледано ка Карађорђевој који га је упутио на леви тротоар где је био постављен кордон без штитова који је пропуштао пролазнике. Ту му је други здесна полицијски службеник на тротоару, као услов за настављање кретања, односно пролазак иза кордона тражио на увид чланску карту Српске напредне странке. Пошто Андрејић није имао чланску карту Српске напредне странке, јер није члан исте, полицијском службенику је уз гласно чуђење ‘како то да полиција траћи партијске исказнице за пролаз’, понудио своју новинарску легитимацију НУНС-а, коју полицијски службеник није желео да погледа инистирајући поново на  показивању чланске карте СНС, те му пролазак ипак није омогућен“, навео је НУНС у притужби МУП-у.

НУНС је истакао да је притужбу уложио због поступања полицијског службеника који је новинару Божидару Андрејићу ускратио основно право слободног кретања зајамчено Уставом, међународним конвенцијама и законима Републике Србије.

“Поред тога, полицијски службеник је новинара Андрејића спречио да присуствује догађају за који је био и професионално заинтересован, чиме је прекршен чл. 4. Закона о јавном информисању и медијима који забрањује сваки вид посредне и непосредне дискриминације новинара, а нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу. Тиме је дајући себи за право да новинару ограничи приступ јавном догађају, службеник МУП-а извршио цензуру медија која је чланом 50. Устава Републике Србије најстрожије забрањена, нарочито ако потиче од стране органа извршне власти”, навео је НУНС.

У притужби НУНС-а и редакције Истиномера начелнику Комуналне полиције истиче се да су комунални полицајци прекинули интервју који је снимала новинарска екипа Истиномера, и тиме “прекршили права и слободе новинара и медија која су загарантована Уставом и законима Републике Србије, као и бројним међународним конвенцијама”.

 “Дана 25.09.2015. године новинарска екипа јавног гласила Истиномер (www.istinomer.rs)... снимала је интервју са Добрицом Веселиновићем из Иницијативе ‘Не да(ви)мо Београд’ на локацији која се налази у неспоредној близини кафића Саванова, на Савском кеју у Београду. Том приликом, дана 25.09.2015. године у време од 11,30 часова па до 13,30 часова, супротно одредбама Закона о комуналној полицији, наведена лица су заустављена од стране комуналних полицајаца, легитимисана, те је према Драгану Кујунџићу и Добрици Веселиновићу комунални полицајац неовлашћено употребио средства принуде (физичку силу)…”, наведено је у притужби.

Подносиоци притужбе указали су и да је комунални полицајац Срђан Илић повредио овлашћења и дужности из чланова 17, 18, 19 и 24. Закона о комуналној полицији.

У притужби је наведено и да је комунални полицајац Срђан Илић “без било каквог правног/законског основа захтевао да се предметна опрема за снимање искључи”, да се новинари удаље и при томе више пута упутио претње да ће оштетити сниматељску опрему.

НУНС је подсетио да је Законом о комуналној полицији прописано да је „комунални полицајац дужан да пре провере идентитета обавести лице чији идентитет проверава о разлозима провере идентитета”.

„Полицајац Срђан Илић је без навођења било каквог разлога, понашајући се дрско, “наредио“ новинарима да предају личне карте комуналним полицајцима, а затим неовлашћено применио физичку силу према Драгану Кујунџићу и Добрици Веселиновићу, члановима екипе Истиномера“, истиче НУНС.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси