Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колeги Слободану Самарџији и даље забрањен улазак у Украјину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 09. 2015.

Извор: УНС

Колeги Слободану Самарџији и даље забрањен улазак у Украјину

На сајту председника Украјине Петра Порошенка средином септембра објављена је вест о забрани уласка на територију Украјине за 388 држављана Русије, 22 држављана других земаља, као и 105 организација. На листи је и 31 новинар и 7 блогера, међу којима и бивши новинар “Политике” Слободан Самарџија.

 

Како је наведено на сајту, наведене особе и организације представљају “праву или потенцијалну претњу националним интересима, безбедности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине”.

На оригиналној Порошенковој листи, објављеној 16. септембра, били су новинари и блогери из Србије, Бугарске, Естоније, Немачке, Мађарске, Израела, Казахстана, Летоније, Македоније, Молдавије, Пољске, Русије, Словачке, Шпаније, Швајцарске и Велике Британије.

Екипа британског Би-Би-Си-ја – дописник из Москве Стив Росенберг, продуценткиња Ема Велс и камерман Антон Чичеров су, после реакције из Лондона, дан након објављивања листе, са ње уклоњени.

Међу новинарима који не смеју на територију Украјине је и бивши новинар “Политике” Слободан Самарџија.

“Делимично, са правне тачке гледишта, разумем забрану уласка у земљу. Био сам у новембру у Русији и у Доњецк ушао такорећи илегално. При уласку у земљу нисам добио дозволу украјинских власти, али ретко који новинар би одолео да не пређе ако је већ стигао до тамо. Са друге стране остаје нејасно зашто је то урађено сада и на овакав начин. Нас са листе нико није званично обавестио да нам је забрањен улазак у земљу. Мислим да је ово на неки начин угрожавање слободе извештавања. Не осуђујем одлуку, али осуђујем време и начин на који је то урађено ”, каже Самарџија УНС-у и додаје да сматра да је председник Украјине Петар Порошенко то урадио како би привукао пажњу светске јавности на себе.

Међународна и европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ) осудиле су одлуку Петра Порошенка да новинарима и медијским радницима забрани улазак у Украјину и затражиле хитно уклањање имена новинара са ове листе.

“Ово је бесмислена одлука која Украјину сврстава у земље непријатеље слободе медија. У њиховим очима, рад новинара који извештавају о политичкој кризи у Украјини је злочин. Уредба коју је Порошенко потписао је неопростива, представља мрљу у репутацији земље и треба је укинути”, рекао је председник Међународне федерације новинара Џим Бумела.

Председник Европске федерације новинара Могенс Бличер Бјерегард у саопштењу наводи да ЕФЈ не прихвата овакву врсту цензуре.

“Цензура никада није одговор, чак ни када се противи пропаганди или је казна новинарима који су руско-украјинску границу прешли илегално. Ова забрана је непримерена”, рекао је Бјерегард.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси