Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Коцијан саслушана у спору против Танјуга, Шкоро тужио Новости за “мобинг”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 09. 2015.

Извор: УНС

Коцијан саслушана у спору против Танјуга, Шкоро тужио Новости за “мобинг”

Суђење по тужби Јасминке Коцијан против новинске агенције Танјуг за доказивање злостављања на раду, настављено је јуче у Вишем суду у Београду. Иако је била присутна и директорка Танјуга Бранка Ђукић, њено саслушање је због недостатка времена остављено за следеће рочиште.

У двосатном излагању Коцијан је говорила о дешавањима после објаве на личном Фејсбук профилу у вези са “случајем Фекетић”, за који сматра да је узрок професионалног омаловажавања и промене односа директорке и већине чланова колегијума Танјуга према њој.

Коцијан је навела да је док је била на боловању у зиму 2014. године сазнала из Црвеног крста шта се дешавало приликом спасавања завејаних у Фекетићу, у ком је учествовао тада први потпредседник Владе Александар Вучић, и то објавила на свом Фејсбук профилу и да није знала док је лежала под температуром да је њена објава добила велики одјек. Сама је саопштила да Танјуг нема везе са објавом, а и агенција се оградила од тог написа са назнаком да је новинарка на боловању. Коцијан је рекла да је и у разговору са шефом Вучићевог кабинета навела да поново прочитају оно што је написала, јер није написала да је он то наредио, већ своја сазнања о томе шта се дешавало на терену.

По повратку са боловања приметила је да се однос директорке и уредника који су је раније поздрављали са поштовањем променио, а уследио је премештај са уредничког места у деску, на дистрибутерско место, које је осим умањења плате за око 30.000 динара, подразумевало више различитог посла који се ради истовремено и већу могућност да се направи грешка. Коцијан је навела да је ретроактивно новчано кажњена за пропуст за који није одговорна, као и да је једино од ње тражено да узме слободан дан иако је директорка тражила да сви дођу на посао на дан одржавања избора у Србији и истовременог референдума на Криму, што је, како је навела, за њу која говори руски и енглески, било додатно понижење јер је знала да је на послу потребна.

Коцијан је навела да јој је по повратку са боловања одузето право на емитовање текстова што се ради само ако неко представља велику претњу по Танјуг, а да она то није и да се на лични позив директорке која је ценила њене професионалне квалитете вратила у Танјуг после 28 година на место уредника мултимедије, које је подразумевало одговорност за видео, фото, фоно и интернет редакцију.

“То се ради када желите да неко поднесе отказ”, рекла је Коцијан и додала да је казнивши њу директорка Танјуга хтела да да пример другима, као и да пошаље поруку премијеру Вучићу да је лојална, али да није успела да му се додвори јер до сада премијер није дао ниједан интервју Танјугу, иако се ради о државној агенцији.

Коцијан је навела да директорку Танјуга зна из времена када су заједно извештавале, да је њихов договор био да са места уредника мултимедије оде за дописника у Москву и да док се за то припрема, ускочи тамо где је најпотребније, а то је био посао дежурног уредника у деску.

Коцијан је навела да се директоркин однос према њој променио после Фејсбук објаве, да је избегавала иако су до тада свакодневно комуницирале, чак је и учествовала у израду бизнис плана Танјуга. Да је директорка чак избегавала да има и минималан контакт са њом и спуштала би слушалицу уколико се јављала на редакцијски телефон и одмах потом звала други број у истој редакцији да би се јавио неко други. Коцијан је навела да је новинарски посао радила у седам најеминентнијих домаћих и страних редакција до повратка у Танјуг, да је радила са великом страшћу, а да се сада деси да крене на посао, а заврши у дому здравља.

Суђење се наставља 8. децембра. Новинарку Коцијан заступа Круна Савовић, адвокатица НУНС-а, у оквиру пројекта Бесплатне правне помоћи који подржава организација Civil Rights Defenders, а Танјуг од овог рочишта заступа адвокат Срђан Мауковић.


Тужба против “Новости” за злостављање на раду


Прошле недеље је некадашњи шеф деска “Новости”, а сада уредник у “Спорту”, Срђан Шкоро поднео тужбу Вишем суду у Београду ради заштите од злостављања на раду против НИД Компаније “Новости” и генералног директора и главног и одговорног уредника Радомира Дмитровића.

 

Ово је други поступак који је Шкоро покренуо против “Новости”. Први се односи на доказивање незаконитог премештаја из “Вечерњих новости” у лист “Спорт”, за који је већ тада постојала одлука о продаји.

Адвокат УНС-а Зоран Лакићевић, који заступа Шкора у оба поступка, поводом тужбе за “мобинг” наводи да постоје сва обележја дискриминације и злостављања на раду.

“На новим пословима Шкоро је онемогућен да ради, не добија радне задатке, нема неопходни план рада нити електронски приступ текстовима листа, а од јуна ове године генерални директор га сваког месеца кажњава знатним умањењем зараде, без посебног разлога и без писане одлуке и образложења, наводећи га тако да на сопствену иницијативу откаже уговор о раду”, каже Лакићевић.

Тужба се осим на међународне конвенција, Устав Србије позива на Закон о раду и Закон о спречавању злостављања на раду.

У тужби је наведено да у члану 6 Закона о спречавању злостављања на раду стоји да се злостављањем сматра активно или пасивно понашање према запосленом које се понавља, а за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, личног И професионалног интегритета, здравља, положаја запосленог И које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење, погоршава услове рада или доводи до тога да се запослени изолује или наведе да на сопствену иницијативу раскине радни однос или откаже уговор о раду.

Премештај Шкора са места шефа деска у лист “Спорт”, стоји у тужби, није мотивисан разлозима из домена радно-правних односа, већ представља казну за иступ у јавности и изнето мишљење на РТС-у у јутарњем програм на дан инаугурисања Владе.

Д.Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси