Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зоран Ћулафић затражио од ОЕБС-а помоћ у спору са РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2015.

Извор: УНС

Зоран Ћулафић затражио од ОЕБС-а помоћ у спору са РТК

Некадашњи главни и одговорни уредник канала Радио-телевизије Косова на српском језику (РТК2) Зоран Ћулафић затражио је јуче од ОЕБС-а да му помогне да после две године буде заказано суђење пред Основним судом у Приштини, по тужби коју је поднео против РТК због незаконите одлуке о отказу.

 

Генерални директор РТК Ментор Шаља незаконито је у септембру 2013. године отпустио Ћулафића након што је он гостујући у емисији „Договор“ „ ТВ Центар“ говорио о непрофесионализму, финансијским злоупотребама и непотизму на РТК2.

“Суштина спора са РТК је у томе да нисам желео да пристанем да директори јавног сервиса уместо мене воде уређивачку политику на РТК2 и да сам указивао на бројне примере непрофесионалног и противзаконитог понашања највиших руководилаца РТК и РТК2. О том случају детаљно сам известио све надлежне институције у Приштини, укључујући и Еулекс, ОЕБС, Тужилаштво и Агенцију за борбу против корупције. Поднео сам тужбу Основном суду у Приштини, али до данас суђење није заказано и нема назнака да би ускоро могло да буде заказано”, написао је Ћулафић представници ОЕБС-а за слободу медија Дуњи Мијатовић.

Како је рекао УНС-у, из ОЕБС-а је добио одговор да су се консултовали са својим колегама на Косову и да му саветују да испита и могућности које му нуде локалне институције које се баве судством и људским правима.

“Мени је потребна конкретна помоћ, јер без ње нећу успети да покренем овај случај, што сам им и одговорио. Ускоро ће проћи две године од како сам поднео тужбу. Надам се да ће ми ОЕБС помоћи бар у неком делу и да ће се тиме показати да међународне институције заиста имају жељу да на се КиМ успостави владавина права. Превише је примера да на КиМ у овом тренутку нема владавине права, ово је само један од њих”, каже Ћулафић.

Удружење новинара Србије (УНС) у Друштво новинара Косова и Метохије, након отказа Ћулафићу, навели су да је то  случај одмазде због указивања на непрофесионализам и немирење са корупцијом у косовском јавном сервису који се финансира новцем свих грађана Косова и Метохије.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.08.

2015.

vesna [нерегистровани] у 09:09

podrska

Zelim vam da uspete u vasoj pravicnoj borbi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси