Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сутра 17 година од отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2015.

Извор: УНС

Сутра 17 година од отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића

Сутра се навршава 17 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића код Ораховца. Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) сутра ће обићи обележје посвећено несталим колегама, на месту између Велике Хоче и Зочишта, где су последњи пут виђени, а на којем на српском и албанском језику пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их.".

 

УНС и ДНКиМ поново ће затражити да надлежне институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије и Суд за ратне злочине на КиМ који треба да буде основан, покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну истраге и појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Спомен обележје несталим колегама које ће УНС и ДНКиМ сутра обићи постављено је четврти пут крајем маја ове године. Обележје је до сада три пута рушено, а одговорни никада нису пронађени.

УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини отела је ОВК.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце на истоку Косова. На њега је у селу надомак Гњилана пуцано из возила у покрету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси