Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уместо десет листова ЕПС од 1. јула издаје само „ЕПС Енергију“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 07. 2015.

Извор: УНС

Уместо десет листова ЕПС од 1. јула издаје само „ЕПС Енергију“

У Удружење новинара Србије, које сваког дана добија различиту штампу, почетком месеца стигао је први број листа „ЕПС Енергија“ који ће од сада бити једини лист Јавног предузећа Електропривреда Србије.

 

На сајту ЕПС-а може се прочитати да је завршена прва фазе реорганизације ЕПС-а и да су се догодиле статусне промене. У овим променама девет јавних гласила која су постојала у оквиру некадашњих привредних друштава ЕПС-а, укинута су. 

Како УНС сазнаје, нови лист „ЕПС Енергија“ заменио је некадашњи лист KWh.

До 1. јула, у оквиру ЕПС-а штампани су листови: Колубара (Лазаревац), ТЕНТ (Обреновац), ТЕ – КО Костолац (Костолац), Електровојводина (Нови Сад), Електродистрибуција (Београд), Електросрбија (Краљево), Југоисток (Ниш), Центар (Крагујевац), часопис Дринско-лимске хидроелектране - ДЛХЕ и KWh.

Периодика излажења била је различита. Највећи број часописа били су месечници, док су неки излазили и два пута годишње.

Последњи бројеви ових девет листова изашли су у јуну, а први број „ЕПС Енергије“ објављен је 1. јула.

Како за УНС кажу колеге које су радиле у овим листовима, током маја менаџмент ЕПС-а позвао је главне уреднике листова и саопштио им да од 1. јула, у складу са реорганизацијом читавог предузећа, ови часописи неће више постојати.

„Нису нам рекли шта ће бити са запосленима, за сада се ништа не зна“, каже један од саговорника УНС-а који је желео да остане анониман и додаје да сви радници још увек раде, али сада за лист „ЕПС Енергија“.

„Незванично је речено да за сада сви остају да раде, али се по фирми прича да у ЕПС-у постоји вишак радника. Међу колегама се јавља страх и неповерење у оно што нам је речено“, каже други колега.

У мају је уредницима речено да је у складу са новом организацијом ЕПС-а неопходно формирати један корпоративан часопис уместо десет постојећих.

Како стоји у записнику са састанка до којег је УНС дошао, директорка Сектора за односе с јавношћу ЕПС-а Јелена Вујовић указала је да „формирање једног корпоративног часописа неће умањити значај досадашњих привредних друштава-будућих огранака, нити ће умањити присуство у новом корпоративном часопису“.

Шефица службе за односе с јавношћу ЕПС-а Алма Муслибеговић, на састанку је навела да „нови концепт часописа подразумева да ће више пажње бити посвећено делатностима ЕПС групе и вестима важним за цео систем“, пише у записнику.

Један од саговорника УНС-а ипак истиче да је гашењем појединачних листова и формирањем једног на нивоу Електропривреде мања видљивост активности огранака фирме.

„Чињеница је да нам је смањен обим посла. Сада смо сви нека врста дописничких служби. Раније смо имали простора да објављујемо све што се дешава у нашем привредном друштву, радници су увек имали своје место у новинама, а сада ће бити објављивани само најважнији текстови јер из свих огранака мора да буде бар по нека информације, свако има по три до четири стране“, каже један од колега.

УНС располаже информацијом да је у девет угашених листова укупно радило око 50 радника. 

На питања УНС-а на који начин ће бити решен статус новинара и медијских радника који су до сада радили у овим јавним гласилима, да ли ће и колико њих остати без посла, као и да ли ће се и у чему разликовати уређивачки концепт новог корпоративног гласила “ЕПС Енергија“ у односу на досадашњу уређивачку политику, из Електропривреде нисмо добили одговоре.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:27

auuuuuuuuu brate

Koliko je tu bilo zaposlenih burazera i svalerki! A mi placali preko visokih racuna. Aman kakava bahatost.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси