Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комесар Савета Европе за људска права: Србији треба безбедније медијско окружење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 07. 2015.

Извор: УНС

Комесар Савета Европе за људска права: Србији треба безбедније медијско окружење

„Србија мора да покаже више одлучности у решавању наслеђа из прошлости, да побољша борбу против дискриминације и да успостави безбедније медијско окружење“, рекао је Комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс, у извештају који је данас објављен.

Муижниекс је посетио Србију од 16. до 20. марта 2015. године и том приликом се срео са представницима власти и невладиног сектора.

„Неколико важних законских корака су предузети од стране власти у области медија. Клевета је у потпуности декриминализована 2013. године. У августу 2014. године парламент је усвојио Закон о јавном информисању и медијима, Закон о електронским медијима и Закон о јавним сервисима“, навео је у извештају Муижниекс додајући да медијски закони имају за циљ повећање транспарентности медијског власништва, уз осигуравање медијског плурализма и  усклађивање релевантних закона и праксе са европским стандардима.

Комесар је нагласио значај новоусвојеног система пројектног суфинасирања медија уместо досадашњег система државних субвенција.

У одељку о  српској медијскоj сцени Муижниекс подсећа на извештај Савета за борбу против корупције из ове године о власништву и контроли медија у Србији, у ком стоји да је главни генератор медијске цензуре, самоцензуре и таблоидизације недостатак транспарентности власништва над медијима, тесна веза између медија, политичке елите и моћних бизнисмена, као и то што политичке партије утичу на уређивачку политику.

Комесар је забринут, због навода, да Влада, као један од највећих оглашивача у земљи, велики део својих огласа објављује у медијима који се сматрају лојалним власти и позива Србију да настави да примењује новоусвојене медијске законе који стварају могућност да се поправи ситуација када је у питању преко потребна медијска транспарентност.

Када је у питању заштита новинара од насиља, Муижниекс се у извештају осврће на новинаре који су под 24-часовном полицијском заштитом, затим случајеве убијених новинара и некажњавању починилаца, као и на случај пребијеног уредника ФОНЕТ-а Давора Пашалића, где до данас нису откривени нападачи.

Комесар се осврнуо на саморегулаторна тела која постоје у Србији наводећи праксу Савета за штампу који прати усклађивање медијског садржаја са кодексом новинара и одлучује о релевантним жалбама поднетим од стране појединаца и институција. Своју забринутост исказао је констатујући да новинарска удружења имају судове части, али да већина уредника таблоида нису чланови новинарских удружења и због тога не подлежу надзору те врсте.

Комесар у свом извештају наглашава да слобода изражавања и медијскa слобода имају кључну улогу у развоју и напретку сваког демократског друштва и да новинари морају да покажу висок степен поштовања људских права и етичких стандарда. Муижниекс је позвао медије да организују курсеве и тренинге за запослене, у чему могу да рачунају на помоћ Савета Европе.

Извештај у целости, на енглеском језику, можете прочитати овде.

Део извештаја посвећен стању у медијима погледајте у прилогу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси