Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радио Пекинг у Србији снима емисију о 70 година победе над фашизмом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 06. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Радио Пекинг у Србији снима емисију о 70 година победе над фашизмом

Новинарска екипа Радио Пекинга сутра завршава петодневни рад у Србији на снимању специјалне емисије о 70 година победе над фашизмом у II светском рату.

Кинеска делегација у којој су заменик директора Li Zheyong, заменик главног уредника Chen Xiaohai, директор музичког канала Xue Qi, репортери Sun Xiao и Gao Xiang до сада је обишла Архив Кинотеке, Војни музеј на Калемегдану, меморијалне музеје и места стрељања у Крагујевцу и Краљеву, Музеј историје Југославије у којем је у току изложба “Уметност као отпор фашизму”.

У Архиву Кинотеке погледали су документарни филм о ослобођењу Београда 1944. године који су снимили руски сниматељи и разговарали са филмским архивистом Божидаром Марјановићем, који носи име по деди који је са 32 године погинуо у борбама за ослобођење.

“У самим филмским материјалима нису сачувани непосредни злочини, пошто су тадашњи журнали имали изразито пропагандну црту. У само неколико журнала се може видети борба са партизанима, док остали приказују како се живи један мирољуб живот, снимају се концерти, плаже”, објаснио је Милорадовић кинеским новинарима немачке журнале, а затим приказао руски журнал о ослобађању Београда у ком су могли видети снимке уличних борби, улазак партизана у град, генерала Жданова, маршала Тита, команданта Пеку Дапчевића и чути клицање народа.

У Радио Београду од директора Душана Радуловића добили су архивске тонске снимке који би им могли користити у раду на емисији. Кинески новинари посебно су се интересовали за емитовање песме Лили Марлен која је први пут емитована 1941. године у окупираном Београду на таласима радија Зендер Београд, као и за говоре Тита и генерала Жданова.

Кинески новинари обишли су и бомбардовану зграду РТС-а у Абердаревој и поклонили се испред споменика Зашто посвећеном убијеним медијским радницима.

У Удружењу новинара Србије, које је домаћин новинарима Радио Пекинга, поред генералног секретара Нина Брајовића и председника Извршног одбора Петра Јеремића, кинеске колеге упознале су директора Међународног радија Србија Милорада Вујовића и његовог заменика Игора Младеновића.

Фото: УНС

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:43

bravo

Kinezi treba da nas uce borbi protiv fasizma. Tuzno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси