Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бивши радници “Блица”: Долази се на посао са страхом да је то последњи пут
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 06. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Бивши радници “Блица”: Долази се на посао са страхом да је то последњи пут

Компанија Рингиер Аксел Спрингер у последњих неколико месеци отпустила је и прекинула сарадњу са око 30 запослених и хонорарних сарадника. Како неки од десет сада већ бивших новинара и медијских радника “Блица” кажу за УНС, атмосфера у редакцији је лоша, међуљудски односи су погоршани и сви страхују од губитка посла.

“Новинари су уплашени, није ни могуће реаговати другачије у таквој ситуацији. Већ неко време сви долазе на посао са страхом да им је то последњи дан на том радном месту”, каже један од бројних саговорника УНС-а који су желели да остану анонимни, упркос томе што више не раде у “Блицу”. Разлог за њихово ћутање је, како кажу, између осталог и клаузулa уговора које их још увек обавезују.

Неколико недеља уназад, менаџмент Компаније насумично позива запослене и хонорарне сараднике на разговор на ком им саопштава да им нуде или друго, по правилу мање плаћено, радно место или отказ, тј. прекид сарадње.

“Био сам на одмору кад су ме позвали на редакцијски састанак. Објаснио сам им да тек сутра долазим на посао, али су ми рекли да је хитно и ја сам дошао. Кад сам ушао речено ми је да нема редакцијског састанка, него појединачног. Послали су ме у салу где је био главни уредник Марко Стјепановић и нека госпођа коју раније нисам видео. Тада су ми рекли да сам проглашен технолошким вишком. Питао сам за образложење, само су ми рекли да је због економске кризе”, каже УНС-у дописник “Блица” из Новог Сада Милан Лакетић.

На сличне разговоре биле су позиване и остале колеге са којима је УНС разговарао.

“Хонорарним сарадницима кажу да им више нису потребни, док запосленима у неким случајевима понуде и неко друго, лошије, радно место за неколико наредних месеци. Међутим, чешћи је случај да им само кажу: ‘не требаш нам, иди’ и они сами оду. Доведу људе у ситуацију да им остане да се евентуално суде са Компанијом, али су они углавном у страху и верују да у бици Компанија-новинар немају много шанси”, каже други извор УНС-а.

Ипак, сагласни су саговорници, ово није први пут да се овако нешто дешава у Рингиеру.

“Ово је рађено и пре неколико година када је редакција прешла на нови начин рада, али тада је отпуштено мање радника. Сада је одједном отпуштен велики број људи и обраћа се пажња, али метод је исти као и пре. Није то нама ништа непознато,” кажу колеге.

Међу отпуштенима су новинари који у “Блицу” раде и по 20 година, они којима до пензије недостаје од неколико година до неколико месеци, самохране мајке и родитељи троје деце…

“Будући да је отказ добила самохрана мајка са двоје деце, илузорно је очекивати да ће ове, раније новине познате по социјалним причама, смети да се упусте у писање таквих текстова с обзиром на то да су прекшили све социјалне, моралне и људске вредности”, истиче Лакетић.

Оно што највише брине колеге је непостојање јасног критеријума за проглашавање радника вишком.

“Ми новинари знамо ко како у редакцији ради, ко је вредан, ко је лењ, ко је добар новинар, а ко не, али овог пута нема критеријума по којем отпуштају. Велики број отпуштених су веома добри и искусни новинари, професионалци,” слажу се бивши радници “Блица”.

Иако од менаџмента Рингиера УНС није добио одговоре на два пута постављена питања о отказима и смањењу плата и хонорара у Компанији, као и критеријуму за проглашавање запослених вишком, из извора смо сазнали да је на редакцијском састанку прошле недеље новинарима речено да је до бројних отпуштања последњих дана у овој компанији дошло због “рационализације трошкова”, да је до тога морало да дође “јер је такво стање на тржишту”, као и да је “све урађено у складу са законом”.

“Рекли су нам да је Компанији жао али да су најслабије карике морале бити отпуштене и да нових отказа неће бити до краја године”, каже један од новинара који је још увек у “Блицу”, а са којим је УНС разговарао.

И саговорници УНС-а који више не раде у Рингиеру потврдили су да у решењима о отказу нема ничега што није у складу са Законом, али да ти наводи често не одговарају истини.

“Наводе се разлози као што су организационе промене, неиспуњавање задатака и слично, иако ту у највећем броју случајева нема истине”, каже један од отпуштених новинара.

Како наводе саговорници, због последњег таласа отпуштања у Рингиеру, односи међу колегама су лоши.

“Брину да не остану без посла. Плаше се да следећи критеријум не буду плаве очи или седа коса. Сви спуштају главу, гледају своја посла и чекају хоће ли гиљотина пасти на њих. Нема солидарности, људи су психички измучени”, каже извор.

Саговорници УНС-а потврђују и спекулације да је новинарима прећутно забрањено да се организују у синдикате како би заштитили своја права.

“Наравно да је тако. Никоме то директно није речено, нити смо добили било шта писано, али кад год је неко споменуо идеју синдиката, у року од 24 сата је добио отказ”, каже један од колега, док други наводи да је и поред тога неопходно да се радници организују у синдикат.

“Треба нам синдикат, разумемо пословање Компаније у ери капитализма, али се морају поштовати основна људска права. Ми се морамо заштитити, а они морају почети да се према нама односе као према људима,” истиче један од запослених колега.

У Рингиеру је последњих недеља честа тема шапутања и наводни “списак” запослених и хонорарних сарадника који ће бити отпуштени.

“Говори се о нека два списка, по једнима је то списак са 15 имена, по другима 32. Не знамо ни да ли такав списак постоји, да ли је један или их је више, као ни да ли су сви на истом списку или су разврстани по категоријама. Надам се да нико више неће бити отпуштен”, уплашено каже један од саговорника.

Коментари (13)

Остави коментар
пет

14.01.

2022.

Sindi [нерегистровани] у 21:32

Re: BRAVO!!!!

Bravo.

Одговори
пет

14.01.

2022.

Sindi [нерегистровани] у 21:30

Re: BRAVO!

Katarina Preradović je bila od onih koji su živeli u ogromnom strahu.

Одговори
пет

05.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:24

Re: Кроничар

Kratak citat jednog teksta :"Ulaguju se Vučiću, na vulgaran način. Zato ih zaobilaze sve inspekcije. I rada, i finansijska policija... Izdavač dnevnog lista Danas kažnjen je sa pet miliona dinara jer nije, navodno, zaposlio radnika - invalida rada. Kazna dovoljna da ugasi list. Kompaniji Ringijer Aksel Springer se to ne događa. "

Одговори
пет

05.06.

2015.

Кроничар [нерегистровани] у 15:49

Re: spasite što se spasti može

Страшмо је ово што је написао колега, али заиста има довољно материјала да им се, пре или касније, стане у крај ! Са таквим нељудима дозвољено је користити најширу палету средстава, лекова и чврстих, најчвршћих аргумената!

Одговори
пет

05.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:45

LIČNA KARTA

U javnosti se Blic zove - "smrdljiva novina"! To je dovoljno, ništa više...

Одговори
пет

05.06.

2015.

Novinar [нерегистровани] у 10:08

spasite što se spasti može

U Blicu više nema novinara. Neki su dobili otkaze, neki su bili primorani da napuste redakciju, neki su sklonjeni, a neki nisu izdržali sve te pretnje, ucene i ponižavanja - i danas su mrtvi.
Jelena Drakulić i Tijana Bajović već godinama vladaju kompanijom uz pretnje, ucene, obmane i podvale. U tome ih je svesrdno podržavao i Simonović, od koga su na kraju napravile kezavu smlatinu koja se jedva vuče po redakciji i ne zna šta će sa sobom.
Svi zaposleni su u dva navrata masovno ukazali na loše stanje u firmi (u online anketi iz 2015. i na radionicama organizovanim krajem 2013.), ali pomaka nabolje nije bilo. Zatražite te izveštaje od Jelene Drakulić ili od osnivača u Cirihu, pa ćete se sami uveriti da novinari u svim našim redakcijama rade u uslovima koji nisu svojstveni ni za totalitarne režime. Zatražite od naših osnivača iz Ciriha i Berlina da u Srbiji postave profesionalne i etičke standarde kao i u svojim zemljama, a ne da im cilj bude profit po svaku cenu, pa čak i po cenu naših života. Teško je danas raditi u Blicu. Veliki je strah, a gde ima straha tu nema novinarstva. Siguran sam da je većina zaposlenih u predinfraktnom stanju, kad krenu na posao ne znaju da li će i njih pozvati da im uruče radnu knjižicu. A, da ne bude zabune, Blic je i dalje visokoprofitabilna firma. I nije tačno da su plate u Blicu velike. One su redovne. Velike plate od 6.000 evra do 16.000 evra imaju Drakulićka, Bajovićka, Simonović, mediokritet Marko Stjepanović i čuveni porno-novinar Sveto Marjanović. Ljiljana Knežević ima 3.000 evra. Oni su najplaćeniji grobari srpskog novinarstva.
Urednici sektora (svi poltroni i šlihtare) primaju oko 150.000 dinara, novinari 45-75 hiljada dinara. Većina novinara su honorarci, rade za 15-30 hiljada dinara po ceo dan.
Pokušajte da spasite što se spasti može.

Одговори
чет

04.06.

2015.

stjepko [нерегистровани] у 19:19

dole lopovi

Le le, pa oni su počeli i da kradu, i to od Politike. Kradu tekstove od Politike da bi imali šta smisleno da okače na sajtu. Savet za štampu ih je proglasio lopovima, hahahahahaha.
Ubijaju profesiju iz svakog ugla. Pa ko će, bre, vas više da čita i da vam veruje. Jeb... vas i Cirih i Berlin!

Одговори
чет

04.06.

2015.

riki miki anonymous [нерегистровани] у 07:42

neznalice

Još jednom se potvrđuje: novinari su univerzalne neznalice. Niko im nije rekao da je na delu kapitalizam, a to što misle da su neophodni i nezamenjivi je zabluda koja se plaća ostajanjem bez posla. Dragi novinari, ne pravite profit. Treba da izađete na ulice i lično prodajete novine, to vam je jedino rešenje. A šefovi da čuvaju redakcije, primaju velike plate i dobijaju bonuse za nepostojeće uspehe

Одговори
чет

04.06.

2015.

Bivsi Blicovac [нерегистровани] у 06:05

Od vrha smrdi a s repa se cisti

Ne bi Blic bio ovako profesionalno srozan da mu vrh nije takav! Drakulicka ima 14.000 evra platu, njena zamenica i prijateljica Tijana vodila kozmeticki salon pa postala medijski menadzer, Jelena Milosevic nije u zivotu procitala nista ozbiljnije od horoskopa... Za sve je kriv Veselin Simonovic koji je zarad svog opstanka i komocije urusavao integritet redakcije i pristajao na trule kompromise. Sad se baskari na pocasnoj i lepo placenoj funkciji direktora. Marko Stjepanovic je osoba koja odradjuje ono za sta Veselin nije bio u stanju. Otpusta ljude iz cijih tekstova bi i danas mogao mnogo toga da nauci o novinarstvu. Do juce, kad bi neko hteo da pojasni ko je taj mali Marko - odgovor bi bio: sin onog glumca... To je Blicov talog, spreman na sve zarad svog opstanka i ocuvanja visokih plata i privilegija!

Одговори
сре

03.06.

2015.

novanr, sta je to [нерегистровани] у 21:39

Re: Bili ste mocni...

Bili ste nekad mocni, imali ste velike plate, potcenjivali ste kolege u drugim dnevnim novinama.
Pa, sta ste ocekivali? Vraca vam se sve to.
Postali ste bas prljavi tabloid. Dok je Veselin to vodio, guralo se nekako.
Eto vam sada tih mocnih, pametnih mladih junosa poput tog Stjepanovica.
Dovesce vas do prosjackog stapa. Svi bi da se vratite tamo odakle ste otisli. Ali, i tamo ima mladih junosa, punih sebe...
Novinarstvo, sta to bese? Pitajte malo iskusnije, penzionisane novinare. Pitajte ih, ne stidite se....
Sramota je ovo sto vi pisete...

Одговори
сре

03.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:28

setite se

Tražili ste, gledajte. Jeste pištali, jeste. Jeste lupali u šerpe, jeste. Pa šta sad hoćete?

Одговори
сре

03.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 09:53

Re: Novinar koji nije u penziji

A kako ste Vi ovaj očito osioni potez gazda i urednika tabloida Blica povezali sa režimom, devedestim godinama, demokratskim promenama itd??? Neverovatna mašta. Ili, još neverovatniji stereotipi.

Одговори
уто

02.06.

2015.

novinar u prinudnoj penziji [нерегистровани] у 14:16

svima se dogadja(lo)

NIJE za utehu, ali razno-razne smicalice i mutljavine aktuelnih režima najbolje su osetili novinari - 9o-tih, pa nakon " demokratskih " promena, pa sad evo, navodno, i ekonomski talas potapa djuture.
Koliko se sećam UNS je uvek reagovao na nepravde te vrste, ali se nešto ne sećam da je imao masovnu podrsku kolega iz medija. I, šta sada ?
Vreme je, valjda, da naučimo da svoja prava ostvarujemo kroz legalne institucije, a ne partijske, prijateljski, mitingaški i udvorički....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси