Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Веран Матић: Верујем да ће суђење открити налогодавце и убице Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 03. 2015.

Аутор: Д.Б.

Веран Матић: Верујем да ће суђење открити налогодавце и убице Ћурувије

Током конференције "Заштита безбедности и интегритета новинара у ОЕБС региону" Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, рекао је да верује да ће се на самом суђењу, које почиње 16. априла, утврдити ко су починиоци и налогодавци убиства Славка Ћурувије.


Матић је додао да су они који су радили на случају Ћурувија прикључени тиму који већ ради на случају Пантић. Сада девет истражитеља интензивно раде и помаци који су до сада направљени, рекао је Матић, гарантују да ће се убиство Пантића у наредном периоду разрешити.

 

Као најкомпликованији Матић је истакао случај Даде Вујасиновић који се дуго година водио као самоубиство, да би га касније тужилаштво дефинисало као убиство.

“У случају Вујасиновић радимо на припреми за супервештачење. Добили смо понуду од националног форензичког института у Хагу”, рекао је Матић.

О истрази убиства медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, за који је Комисија накнадно преузела мандат Матић је рекао да се такође ради о сложеном случају и да постоје две линије којима се откривају кривци.

“С једне стране то је онај ко је извршио опаљење гранате на РТС. То су припадници НАТО пакта. Преко Специјалног тужилаштва смо се обратили НАТО-у да добијемо податке ко је издао наређење, ко је осмислио једну овакву акцију и ко је извршио испаљење саме ракете. До сада нисмо добили никакве одговоре. Али ће се и даље ићи по том трагу. Између осталог и Амнести интернешенел је већ тада рекао да је овде реч о ратном злочину. Ово је био преседан када је у једном драстичном облику први пут гађана једна медијска кућа”.

Говорећи о другом правцу истраге Матић је навео да “постоји већ доста доказа да се знало да ће се догодити бомбардовање и да је политичко руководство земље свесно жртвовало ове људе”.

“У овом случају имамо једну пресуду и издржану казну тадашњег директора РТС-а. Постоји сумња да је он свесно преузео одговорност на себе да не би одговарали они из политичког врха земље у то време, који су имали надлежности. Сам директор није могао донети одлуку да не исели запослене из зграде РТС-а”, рекао је Матић.

Матић је истакао да чланови Комисије за истраживање убистава новинара нису плаћени, да немају хонораре или дневнице. Да ће озбиљнији издаци од неколико десетина хиљада евра бити за супервештачење холандског института у случају Даде Вујасиновић, али да се та средства неће издвајати из буџета, већ да ће бити прикупљена из донација.

Министар културе и информисања Иван Тасовац конференцију је завршио побројавши датуме напада на француске и данске карикатуристе током ове године, убистава Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије, Милана Пантића, као и радника РТС-а у НАТО бомбардовању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси