Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је у размаку од два сата дошло до објављивања погрешних информација о спасавању бебе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 03. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Како је у размаку од два сата дошло до објављивања погрешних информација о спасавању бебе

Шта се у петак, 13. марта, у медијима дешавало и како је у размаку од два сата дошло до објављивања две нетачне информације да је хеликоптер слетео, а беба спасена? Прву нетачну информацију објавио је РТС онлајн позивајући се на свог дописника. “Беба је безбедна у крагујевачкој болници” навео је РТС. У блог форми, пратећи вести из минута у минут, у 21.25 РТС пише да је санитетско возило са бебом уз пратњу полиције стигло у болницу у Крагујевцу преко Копаоника.

“Извори дописништва у Краљеву, два извора, потврдила су ту вест. У 20.30 наше дописништво позива свој извор који каже да дете иде према Крагујевцу, а други извор је потврдио да је преко Копаоника стигло у Крагујевац. Дописништво јавља онлајн редакцији. Чим сазнајемо да није тачна ми ту вест бришемо из лајв блога, настављамо да пратимо даље, а на твитеру пишемо извињење”, каже УНС-у уредник сајта РТС-а Љубиша Обрадовић, којем је познат идентитет оба извора погрешне информације.

 

Другу нетачну информацију, након само два сата, објавила је агенција Бета.

“Како је за РТС изјавио директор Института за мајку и дете Радоје Симић, на Аеродрому “Никола Тесла” бебу је дочекала екипа лекара са санитетским возилом за пребацивање до Института”, јавља Бета, а преноси Политика Онлајн у 23.49 сати.

“Вест је дата после Трећег Дневника РТС-а, у 23.29 сати. У Дневнику је била телефонска изјава директора Института Радоја Симића. Ми смо је лоше интерпретирали и написали да је бебу дочекала екипа лекара. Сутрадан у 11.30 смо послали исправку”, каже Иван Цвејић, главни и одговорни уредник Бете и додаје да се радило о „непрецизном преношењу изјаве са РТС-а“.

На питање УНС-а да ли је у редакцију стигло саопштење у којем се наводи да се догађај десио, уредник Бете каже да није било никаквог саопштења или телефонског позива са таквим информацијама.

“Цела прича са нама почиње и завршава се са том изјавом. Непрецизно смо је дали”, каже Цвејић и додаје да су колеге у редакцији видели на сајтовима сличну информацију и да су већ били под тим утиском.  

Сатница лета

Како је на конференцији за новинаре одржаној у суботу, 13. марта, рекао командант 204. ваздухопловне бригаде Предраг Бандић, "хеликоптер је у 20.15 сати полетео са аеродрома у Батајници. Транспорт бебе из касарне у Рашкој почео је сат времена након полетања, у 21.15, док је у 22.15 хеликоптер два пута неуспешно покушао да слети на аеродром Никола Тесла. У 22.31 изгубљена је комуникација са посадом".

Коментари (3)

Остави коментар
пон

16.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 21:41

Pitanje

A koja je poenta ovog epohalnoh teksta?
Šta ste razjasnili, koje nedoumice otklonili? Ponovili ste prežvakano.

Одговори
пон

16.03.

2015.

Aleksandar Milošević [нерегистровани] у 18:47

opelo za novinarstvo

Ako je moguće da i nakon toliko nepreciznosti = dezinformcija RTS i Beta i dalje rade na izveštavanju javnosti onda je bolje da odmah u potpunosti sahranimo novinarstvo. Ionako ima isuviše razloga za to.

Одговори
пон

16.03.

2015.

Života [нерегистровани] у 18:11

Dobro obavešteni!!!

Kad već RTS navodi da je njihov dopisnik imao dva izvora informacija, neka navede i javnosti saopšti njihova imena. Moje mišljenje, RTS treba prvo da raščisti metež među svojima, informacija je krenula od njih, a sigurno ne, od tamo nekih, koji su samo njima poznati.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси