Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Растко Гузина прославио 90. рођендан у УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 01. 2015.

Извор: Д. Б.

Растко Гузина прославио 90. рођендан у УНС-у

Већ 40 година Растко Гузина редовно долази у Удружење новинара Србије. Члан Удружења постао је 1950. године, убрзо пошто је из Загреба стигао у Београд.

У Ресавску 28, од како је у пензији, долази свакодневно, а јуче је у меморијалној соби прославио 90. рођендан.

Обавештење да је примљен у чланство УНС-а као уредник часописа „Моторизација“ почиње у духу времена са „друг“,  а завршава се са „Смрт фашизму-слобода народу“. Од тада има 65 година.



По одласку у пензију, увек конструктиван, стрпљив, систематичан марљиво је унапређивао УНС. Био је члан Управе, водио Актив ветерана, обновио Новинарску школу. Тренутно је волонтерски ангажован у Фонду Добрица Кузмић из ког новинари добијају бескаматне позајмице и бесповратне помоћи.

Новинарску каријеру почео је пошто се рат завршио, а он вратио из партизана. Из Босанског Брода запутио се на студије у Загреб и одмах почео да пише у загребачком „Студентском листу“. По пресељењу у Београд креће у Високу новинарско-дипломатску школу и ниже редакције, од „Моторизације“, новинске агенције „Југопрес“, „Економске политике“ до „Вечерњих новости“.

„У 'Југопресу' уредник ми је био Андра Партонић. Сећам се Велизара Савића који је касније био дописник Танјуг-а из афричких земаља, био је ту Павле Јанковић, Неда Крмпотић која касније постаје главна уредница 'Вјесника у сриједу'. Била је велики Југословен и пријатељ са Мошом Пијаде“, присећа се Растко.

После реорганизације "Југопреса" прелази у редакцију "Борбе".

„У информативи сам се најбоље осећао. Ту сам био најплоднији. Пратио сам привреду, а једно време и аграр. Интерним гласањем понео сам титулу ’златна машина Новости’, а Слободанка Аст је изабрана за ’сребрну машину’“, говори нам Растко о својој каријери 60-их година прошлог века.

„Био сам и први директор 'Новости'. До тада је 'Борба' имала директора, а 'Новости' су биле у оквиру 'Борбе'. Онда се стварају организације удруженог рада, такозвани ОУР-и и сваки лист, штампарија у оквиру 'Борбе', добија свог директора. Затим сам постао заменик директора 'Борбе' и водио колегијум свих ОУР-а, односно колегијум свих директора“.

Растко Гузина се сећа када је са Слободаном Глумцем ишао у Париз, у Кодак, да би набавили „опрему за фото-новинарство“, па у Немачку у куповину штампарских машина за 'Борбину' штампарију.

Као директор Заједнице издавача новина Југославије организовао је „скупове солидарности“ за размену искустава.

„Представници новинских кућа су се састајали и говорило се о искуствима у раду редакција. Размењивали су искуства директори, уредници, представници штампарија и договарало се о унапређењу рада“, каже нам Растко.

У УНС-у, кога год да зауставите и питате, рећи ће вам само речи хвале о времешном господину који можда не чује баш најбоље, али је младићког духа и памћења.

У здравици за 90. рођендан генсек Нино Брајовић пожелео му је да и 100-ти рођендан прослави у УНС-у.

 



Коментари (2)

Остави коментар
пет

30.01.

2015.

Драган Мићић [нерегистровани] у 20:22

Растко, срећан Вам рођендан!

Придружујем се Ниновим жељама: да нам и у 100-ој будете чили и радни као што сте и у 90-ој.

Одговори
сре

28.01.

2015.

Olja Stošić Bošković [нерегистровани] у 17:24

Čika Rale srećan rođendan!!!!

Srećan Vam rođendan Rastko! Da ste nam živi i zdravi još barem 90 godina i da se iz kancelarije čuje kucanje pisaće mašine još dugo, dugo! :)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси